Доступність посилання

ТОП новини

Подорожчання газу для населення стане систематичним


Київ – Чергове підвищення цін на газ для населення на 50 відсотків відбудеться у квітні 2011 року. Про це йдеться у меморандумі між Кабінетом Міністрів та Міжнародним валютним фондом, опублікованому на сайті Фонду. Представники влади кажуть, що наступне підвищення відбудеться після моніторингу наслідків першого, а малозабезпеченим обіцяють адресну допомогу. Опозиція ж називає ці обіцянки фікцією.

Від початку місяця ціни на газ для населення вже зросли на 50 відсотків. А чергове аналогічне підвищення буде 1 квітня 2011 року.

Таку обіцянку Україна дала Міжнародному валютному фондові. У меморандумі з МВФ мовиться, що ціни будуть змінюватися кожні півроку, допоки вартість газу для всіх категорій не зрівняється з вартістю імпортного.

Представники влади обіцяють, що ціновий удар для українців буде зменшений завдяки адресній допомозі.

Анатолій Кінах
До того ж, як зазначив Радіо Свобода колишній міністр економіки, регіонал Анатолій Кінах, говорити стовідсотково, що через півроку ціна газу для населення знову зросте, зарано.

«Тут не можна діяти методами шокової терапії, – каже Кінах. – Передчасно ще казати про другий етап підвищення ціни на природний газ щодо обсягів та термінів, поки ми не проведемо моніторинг наслідків для громадян України першого етапу підвищення ціни на природний газ на 50%. Потрібно знати, як працює система субсидій, як це впливає на інфляцію та платоспроможність населення».

Опозиція: адресна допомога не допоможе


Проти підвищення ціни газу для населення виступає опозиція. Адресну допомогу, про яку говорить влада, вона називає фікцією. Адже для нарахування субсидій до бюджету потрібно було б вносити зміни, каже міністр ПЕК опозиційного уряду Олександр Гудима.

Міністр ПЕК опозиційного уряду Олександр Гудима
«Без змін до бюджету якимись маніпуляціями робити адресну соціальну допомогу найменш забезпеченим неможливо. А ніяких змін до бюджету ніхто не пропонував. Почнуться виплати, і це покаже справжнє обличчя влади, яка просто підвищила ціни на енергоносії і забула про мільйони людей, які не здатні платити такі суми», – каже Гудима.

Народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Сергій Власенко подав до Окружного адміністративного суду Києва заяву партії «Батьківщина» про визнання недійсною постанови Національної комісії регулювання електроенергетики, згідно з якою 1 серпня ціна газу для населення зросла на 50%. І, як повідомив сам Власенко Радіо Свобода, суд узяв цю справу до розгляду і призначив перше засідання на 16 вересня.

Про намір оскаржити у судах рішення про підвищення ціни газу для населення заявила і Федерація профспілок України.

Утім, мало хто із політиків та експертів вірить, що суд може ухвалити рішення проти підвищення тарифів.

Підвищення цін на газ для населення МВФ вимагав і минулого року, надаючи кредит урядові Юлії Тимошенко. Тоді НКРЕ ухвалила рішення про підвищення газу на 20% з 1 вересня 2009-го. Проте через неузгодженість із профспілками ця постанова так і не набула чинності.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG