Доступність посилання

ТОП новини

Обговорення податкового кодексу в Донецьку: «кодекс для багатих»


Віруючі на мітингу біля обласної ради вимагають уряд скасувати ідентифікаційні коди
Віруючі на мітингу біля обласної ради вимагають уряд скасувати ідентифікаційні коди

Донецьк – У вівторок у Донецьку представники чотирьох східних областей обговорювали проект податкового кодексу, запропонованого Міністерством фінансів і опублікованого в «Урядовому кур’єрі» 3 серпня. Погляди присутніх на форумі науковців і бізнесменів, як завжди, розділились. Луганчанам документ сподобався. Представники Дніпропетровської області називали його «кодексом для багатих», а донеччани запропонували обговорювати і ухвалювати розділи занадто складного і важливого кодексу окремо.

Обговорення податкового кодексу в Донецьку йшло форсованими темпами. За три години встигла виступити місцева еліта, а також гості з Луганської, Запорізької і Дніпропетровської областей – здебільшого представники великого бізнесу і науковці. Місцева влада виправдовується: запросити більше «простих» людей на Східноукраїнський форум не змогли, обмежені у часі і просторі. Натомість усім, хто небайдужий до майбутнього податкового законодавства, радили висловлювати свої думку на інтернет-сторінці Міністерства фінансів.

Міністр фінансів Федір Ярошенко пообіцяв врахувати усі зауваження. «Ми не хочемо жодну пропозицію відкинути. Якщо пропозиція буде виписана аргументовано, вона буде обов’язково розглянута і втілена в життя», – заявив він.

Втім донецькі економісти скептично поставились до фізичних можливостей уряду розглянути до вересня навалу пропозицій, які надходять з регіонів.

«Може, варто розглянути ухвалення цього кодексу розділ за розділом. Взагалі-то, кодекс у Росії ухвалювали по розділам. Може, нам цей досвід взяти собі? Мова йде про те, щоб отримати якісний документ», – зауважив науковець В’ячеслав Ярошенко.

Експерти кажуть про тиск на малий бізнес

Нинішній документ не влаштовує підприємців із багатьох причин.

Значно ускладнить життя малих підприємств система адміністрування ПДВ, яка передбачає масове використання касових апаратів. Бізнесмени скаржаться на плутанину, яка виникає на підприємствах через необхідність вести одночасно і бухгалтерський, і податковий облік.

Так само суперечливим питанням залишається спрощена система оподаткування – через неможливість для малого бізнесу спланувати свої доходи на найближчі кілька років. Також заплутує підприємців розділ «Плата за землю», який частково повторює відповідний закон і суперечить йому. Окрім того, бізнес вимагає посилити відповідальність контролюючих органів за їхню діяльність або бездіяльність.

Якщо підприємці переймаються суто господарськими питаннями, науковці думають про майбутнє України на тлі економічної кризи. Заможні люди світу віддали половину своїх багатств на вихід із рецесії. «А чи готові багаті люди України поділитись з біднішими? Аналіз проекту податкового кодексу показує, що ні», – зазначив науковець із Дніпропетровська Валерій Галас.

Основними джерелами поповнення скарбниці, згідно з проектом податкового кодексу, залишаються суб’єкти спрощеної системи оподаткування, малий і середній бізнес, пояснює фахівець.

Цей проект податкового кодексу може бути ухвалений вже восени, заявив на форумі депутат-регіонал, член парламентського Комітету з податкової та митної політики Олег Царьов. За його словами, комітет, який прийматиме пропозиції і зауваження до податкового кодексу, здебільшого складається з вихідців із Донецької області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG