Доступність посилання

ТОП новини

ЖЕКи чи об’єднання співвласників: що надійніше?


Львів – У 2015 році ЖЕКи мають стати гірким спогадом радянщини. Принаймні, цього домагається Кабмін уже роками. Однак що надійніше для людей: ЖЕКи чи об’єднання співвласників багатоквартирних будинків? Наразі немає одностайної думки. В Україні нині лише одне місто не має ЖЕКів – Новоград-Волинський. А лідерами за кількістю створених об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) є донеччани. Їм поступаються львів’яни. Загалом українці неохоче організовують ОСББ.

Причинами того, що люди тримаються ЖЕКів, які обслуговують будинки далеко не якісно, є непоінформованість про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

А ще заважає ментальність, що хтось має прийти й навести лад, і відсутність відчуття господаря усього багатоквартирного будинку, не лише свого помешкання.

Тому важливо інформувати людей, щоб вони не боялись об’єднуватись, наголошує експерт Програми муніципального врядування Леонід Туловський.

«ОСББ не створюється для того, щоб забрати будинок в управління. Це те, що так бояться люди, але підстав нема, бо вони не поінформовані», – зауважує експерт.

Людський фактор – умова успіху ОСББ


12 років тому львів’янин Василь Коцюк поставив перед собою запитання, чому він оплачує за комунальні послуги, а стан будинку, в якому він живе, стає з кожним роком дедалі гіршим. Чоловік десятки разів відвідав кожну квартиру, розмовляв і переконував людей, щоб об’єднатись, взяти на себе відповідальність за стан будинку, контролювати гроші за послуги, запрошувати майстрів, які якісно надаватимуть послуги.

Ці діалоги Василь Коцюк пригадує як страшний сон, бо люди спершу не йшли на порозуміння. Його день починався о 7-й ранку і завершувався пізно вночі. Але чоловік підрахував, що одне ОСББ не вигідне, потрібно створювати об’єднання на основі кількох багатоквартирних будинків, і взявся за справу.

Із 1998-го до 2003 року Василь Коцюк обійшов десяток довколишніх будинків. Нині в асоціацію «Сихівчани» входять 12 ОСББ. На усю організаційну процедуру з власної кишені чоловік витратив 3000 гривень. В усіх будинках, які входять в асоціацію, навели порядок.

«Я маю щомісяця трохи більше ніж 25 тисяч гривень на ремонт. Зробив капітальний ремонт під’їздів, скрізь плитка. Побілено, помальовано, відремонтовані дахи. А тепер думаю, як то поставити теплові помпи. Якби відійти від монополіста теплокомуненерго, що так забирає гроші. Головне – працювати. Я щовечора маю збори, керівник ОСББ постійно повинен бути на зв’язку», – каже Василь Коцюк.

Урядовці покладають надії на закон про ОСББ


На сьогодні у Львові працюють 364 ОСББ, і такі об’єднання підтримує мерія, навіть проводить навчання з керівниками об’єднань. Асоціація «Сихівчани» належить до тих, хто найкраще працює у Львові. Експерти прогнозують, що люди змушені будуть створювати ОСББ, оскільки держава фінансуватиме їх.

Однак в Україні на сьогодні є і не найкращі випадки діяльності ОСББ. Для прикладу, керівництво ОСББ оформило організацію як юридичну структуру. Зарплата йде голові, заступникові і бухгалтеру. Мешканці здають гроші на прибирання під’їзду, прикрашення прибудинкової території, на охорону, труби, дах, фарбування стін, а ЖЕК видає їм квитанції на оплату води, газу, електрики і ще й бере квартплату, хоча при створенні ОСББ мова про це не йшла. Ба більше того, підвали віддані в оренду на півстоліття.

А причиною такої ситуації є відсутність законодавства про ОСББ. Допоки не буде ухвалений відповідний закон, доти люди можуть потрапляти на гачок обману і не віритимуть ані ЖЕКам, ані ОСББ, кажуть фахівці.

Кабмін планує до 2015 року відмовитись від житлово-експлуатаційних контор (ЖЕК). І про це неодноразово заявляло Міністерство з питань житлово-комунального господарства. Уже в першому читанні ухвалений законопроект про зміни до закону про ОСББ.

А це означає, що будинок мешканці не поділятимуть на «моє» і «ваше», це буде їхня власність і на їхній відповідальності. З наступного року урядовці розпочнуть інформаційну кампанію серед населення і навіть передбачили 1,5 мільярда гривень для підтримки діяльності ОСББ.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG