Доступність посилання

ТОП новини

Чи стала Україна справді незалежною й чи реалізувала свої можливості (огляд преси)


Київ – День Незалежності викликає у кореспондента «Газети по-українськи» подвійне відчуття. З одного боку, приємний факт поновлення державності України. З іншого – усвідомлення, що незалежність багато в чому є формальною. Проаналізувавши втрачені шанси України і втрачені перспективи, журналіст наголошує: за останні 19 років в Україні сталася-таки одна справді світла подія, до якої причетна держава. Щоправда, то був протест проти її дій. Ідеться про Помаранчеву революцію. Продовження теми – в статті «Україна не стала незалежною».

У нових шкільних підручниках із історії про Помаранчеву революцію немає жодного слова. Автори запевняють – не актуально. Ідея ця належить Міністерству освіти. А точніше, спеціальній робочій групі, котра редагувала програму курсу «Історія України» для 5-го класу. Про це докладніше розповідає газета «Вечірні вісті».

Стислі підсумки дев’ятнадцяти років незалежності України здебільшого є сумними і критичними, переконаний експерт газети «День». Він вважає, що Україна так і не вийшла з періоду пострадянської трансформації й досі не знайшла тих форм, які б могли вивести її в когорту регіональних лідерів. Але, незважаючи на такі сумні результати, незалежній Україні вдалося зберегти демократію, уникнути збройних конфліктів і зберегти громадянський мир у суспільстві. Це – головне досягнення незалежної України, а все інше з часом додасться, вважає коментатор. Підсумки інших експертів читайте в публікації «На роздоріжжі…».

Цьогорічне літо не лише поставило температурний рекорд, а й було врожайним на «житлово-комунальні» сюрпризи. Як інформує газета «Урядовий кур’єр», українці ще не встигли обговорити підвищення ціни на газ і підрахувати, на скільки полегшають гаманці взимку, як їх ошелешили іншою новиною: можливим запровадженням пені для тих, хто не встигне вчасно заплатити за «комуналку». Утім, як нагадує видання, 14 років тому вже існувала пеня за невчасно оплачені житлово-комунальні послуги. Однак її скасували через те, що люди масово не отримували зарплат. Але ж нині також зарплатні борги повністю не погашені, і дехто чекає зароблених грошей досить довго. Тож, можливо у «месиджі» про пеню «захована» й добра новина – що до набуття законом чинності цих боргів уже не буде? Сподівання журналісти висловлюють в статті «Споживачів поставлять «на лічильник»?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG