Доступність посилання

ТОП новини

Несумлінних аптекарів позбавлятимуть ліцензій?


Якщо аптека порушуватиме норми торгівлі наркотичними ліками (зокрема, трамадолом), то за рішенням суду її позбавлять ліцензії. Про це домовилися представники Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ та фармацевти. Нині ж за такі порушення аптекарям загрожує лише позбавлення права на торгівлю цими ліками.

За українським законодавством, у аптек, які торгують наркотичними ліками, важко відкликати ліцензію, стверджує Сергій Третьяков, заступник Державного комітету підприємництва.

За його словами, їхнє відомство уже підготувало зміни до чинного законодавства, щоб документи, представлені працівниками Міністерства внутрішніх справ, могли б стати підставою для анулювання ліцензії.

«Основна проблема в тому, що МОЗ – це орган ліцензування, і він не може після дій міліції повторно перевіряти аптеки. Якщо це незаконний обіг, то наркотичні засоби взагалі вилучаються. Тобто надалі орган ліцензування нічого не може перевірити для того, щоб сказати, що якась аптека порушила ліцензійні умови», – каже Сергій Третьяков.

Не всі власники аптек бояться торгувати трамадолом незаконно

Киянин Віталій був постійним клієнтом аптек і купував трамадол неодноразово. Він говорить, що така процедура давалася йому просто і без будь-яких рецептів.

«Продають не тільки трамадол, а й препарати, з яких роблять «вінт». Продають лише тим, кого знають. У них є певні шифри. Наприклад, приходить людина і каже: мені п’ять «красних» – це значить червоні таблетки трамадолу (є зелені й червоні). Він відразу їсть й запиває водичкою, щоб не виносити», – розповів хлопець.

У Львові правоохоронці затримали директора однієї з аптек, який продавав трамадол без рецепту. За даними міліції, затриманий за фахом є лікарем і працює в одному з медичних закладів міста. Він добре знав про шкідливий влив на організм трамадолу, але й це не зупинило, щоб продавати цей психотропний препарат молодим людям без рецепта.

І це не перший випадок арешту у Львові за незаконний продаж трамадолу, повідомляє львівська кореспондентка Радіо Свобода. Два роки тому у Львові зачинили мережу аптек «Доктор», яка займалась нелегальним продажем трамадолу підліткам і студентам. Досі у справі незаконного продажу наркотичних речовин триває суд.

Власника мережі аптек і його сина правоохоронці затримали під тиском громадських організацій, які біля приміщень аптек проводили десятки акцій протесту і зафіксували на відео нелегальний продаж трамадолу. По суті, громадськість домоглась арешту продавців трамадолу і надалі влаштовує пікети, коли у приміщенні Шевченківського суду відбувається розгляд цієї справи, в якій фігурують 11 осіб.

Підсудний намагається перевести справу незаконного продажу наркотиків у політичну площину, мовляв, його затримала колишня влада з якихось міркувань. Таке зволікання щодо ухвалення судового рішення, коли є усі доказові матеріали щодо нелегального продажу наркотиків, свідки, які купували і стали інвалідами через вживання трамадолу, лише сприяє тому, що інші власники аптек не бояться займатись цим незаконним бізнесом, переконані експерти.

Жодна «порядна» аптека, яка шанує своє ім’я, не буде торгувати трамадолом «з-під поли», переконана фармацевт Олена Вікторівна. А аптекам з поганою репутацією жодний контроль не страшний.

«Якби Ви знали, скільки контролю в аптеці! На один препарат – 5 документів, які обов’язково обдивляються: серію, кількість, термін придатності, звідки прийшло, обов’язково два сертифікати: якості й аналізу. Просто я не знаю, куди ще більший контроль. Аптека – це останній пункт передачі ліків до населення. А ще є оптові бази, ще є державні служби, які допускають ці препарати в саму державу», – зауважує фармацевт.

Трамадольна залежність і наслідки


До трамадолу як знеболювального препарату у людини виникає така ж залежність, як і до кокаїну чи опіуму, зазначає лікар-нарколог Володимир Юдін. При тривалому вживанні руйнується центральна нервова система.

«Трамадол примушує наш організм викидати власні наркотики, які є в кожного із нас, а їх понад 50. Звичайно, що в хоспісах і онкологічних клініках його широко застосовують, адже людям треба знімати біль. Лікарі призначають 3–5 капсул на день, а наркомани п’ють по 2–3 упаковки за день. Це руйнує нервову систему, і вони швидко стають дурними», – пояснив лікар.

Нарколог Тетяна Шмігеровська говорить, що продаж трамадолу взагалі потрібно заборонити, бо для важко хворих є інші замінники.

Кількість трамадолу, що випускають в Україні, у кілька разів перевищує потреби населення, зауважує фахівець департаменту МВС України Микола Рощин. «Особливо в приватних аптеках. Не заборонено тому, що то є ліки, які виписують. Взагалі-то треба переходити на рецепти», – сказав він.

Точних даних, скільки саме українців «підсіли» на трамадол, немає. Однак деякі фахівці стверджують, що йдеться про десятки тисяч наркоманів.

Рекорд за виробництвом трамадолу встановили три роки тому. За даними МВС, тоді українські хіміко-фармацевтичні підприємства виготовили і реалізували понад 176 мільйонів лікувальних доз трамадолу. Хоча для охорони здоров’я було необхідно близько 26 мільйонів доз.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG