Доступність посилання

ТОП новини

Якою буде завтра українська освіта – відповідає Дмитро Табачник


Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник
Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник

Анастасія Здорікова

Київ – Скільки років та за якою програмою буде навчатися у школі українська молодь? Які класи отримають вчасно підручники? Чи вистачає учням комп’ютерів? Міністр освіти Дмитро Табачник у п’ятницю звітував перед українськими освітянами про плани міністерства на наступний навчальний рік, який починається вже за два тижні.

Спершу міністр навів цифри: 80 відсотків громадян, сказав він, підтримали повернення 11-річної системи освіти. За словами Дмитра Табачника, колегія Міністерства освіти планує не перенавантажувати школярів, особливо десятикласників.

«Я вважаю, що правильно зупинились перед авантюрним кроком, коли були не готові до переходу на 12-річний термін навчання, – каже він. – Зосередимось на старшій школі та надамо їй справжнього профільного спрямування. Ми повинні прибрати застарілий і надмірно деталізований матеріал із навчальних програм».

Та чи матиме 1 вересня кожний школяр повний комплект підручників? Табачник визнає, що вчасно забезпечені підручниками лише перші та другі класи. Підручники для десятих класів Міністерство освіти обіцяє надати учням протягом двох місяців, у вересні та жовтні.

Міністр радить користуватися інтернетом

Дмитро Табачник вже пропонував зрівноважити нестачу навчального матеріалу за допомогою електронних підручників та виходу до мережі інтернету через комп’ютерні класи. Проте сьогодні на один комп’ютер в Україні, за статистикою, припадає 29 учнів.

Міністр радить учням та батькам вирішувати цю проблему самотужки. «Я думаю, що в кожному класі переважна більшість десятикласників має інтернет. Якщо мова йде про необхідність роздрукувати з комп’ютера кілька сторінок перших параграфів, то це не є проблемою ні для кого. Про електронні підручники за кошти державного бюджету ми не говоримо, тому що ці кошти не передбачені в державному бюджеті. В цьому році міністерство зобов’язано забезпечити лише учнів десятих класів паперовими підручниками», – зауважив міністр.

Одесит Андрій Боровський розповів, який вихід щодо нестачі підручників шукатиме його родина. «Школярі навчаються за певною затвердженою програмою, – зауважує він. – Якщо порівняти пункти, які мають бути в програмі, то можна знайти такі підручники, де ця програма буде висвітлена так само, як потрібно. Це буде, звичайно, дуже незручно, як на середньостатистичного школяра».

Одночасно пріоритетним для Міністерства освіти залишається відродження дошкільної освіти, зазначає Дмитро Табачник. Більше того, за його словами, саме в даній галузі освіти мають працювати найбільш кваліфіковані педагоги. Батьків дошкільнят та першокласників міністр запрошує брати участь у новому проекті міністерства – Всеукраїнських батьківських інтернет-зборах.

Чи вивчатимуть п’
ятикласники Помаранчеву революцію?

Міністерство освіти також планує внести корективи до курсу історії для п’ятих класів. Міністр так прокоментував це рішення: «Вчителі історії також зазначали на необхідності поєднання доступності викладу історичного матеріалу з віковими особливостями учнів. Перші кроки на реалізацію цього ми вже зробили. Розвантажена, деполітизована та приведена у відповідність із віком програма історії для п’ятого класу».

На запитання Радіо Свобода про те, чи буде виключена тема Помаранчевої революції з підручників для п’ятих класів, міністр відповів: «Запитайте в авторів підручників та керівників науково-методичних комісій. В нас 130 підручників. Якщо я кожний буду долучати та вилучати, я й додому не буду ходити». На даний момент саме таке рішення Міністерства освіти викликає найбільше обурення в опонентів Табачника, зокрема, в парламентарія Володимира Яворівського, який заявляв про неправильність такого рішення.

У навчальному 2010–2011 році, за словами Табачника, Міністерство освіти має на меті повернути суспільству школу, якою можна пишатися і яка відповідає запитам кожної української родини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG