Доступність посилання

ТОП новини

Як політичні лідери вітали з Днем незалежності України


Віктор Янукович під час святкування Дня незалежності у Києві
Віктор Янукович під час святкування Дня незалежності у Києві

Київ – В Україні сьогодні відзначають 19-ту річницю незалежності. З вітаннями до українського народу звернулися не лише голова держави Віктор Янукович, але й одна з чільних лідерів опозиції Юлія Тимошенко. Президент говорив про наміри змінити Конституцію, а чільний опозиціонер закликала українців об’єднатися проти нинішньої влади.

Вдосконалити Конституцію – про такий намір заявив під час свого урочистого виступу до Дня незалежності Президент Віктор Янукович.

Оновлену Україну голова держави бачить, зокрема, з Президентом, який має практичні важелі контролю над реалізацією стратегічного курсу держави.

«Я бачу оновлену Україну як державу зі стійкою політичною системою і готовий запропонувати суспільству її формулу. Це – сильний Президент, у якого є практичні важелі координації і контролю над реалізацією ключових питань реформ та стратегічного курсу держави… Така політична система повинна запрацювати якомога швидше, а для цього нам усім разом слід ґрунтовно удосконалювати Конституцію», – заявив Віктор Янукович.

Янукович: до Європи – з Росією


Говорив голова держави і про утвердження євроінтеграційного курсу. На думку Віктора Януковича, Україна за його президентства не лише не зійшла зі шляху євроінтеграції, але й встигла закріпити з Європою партнерські відносини.

Особливу увагу Президент приділив ролі Росії у цьому процесі. «Нормалізація наших відносин із Росією не лише не стоїть на заваді процесові євроінтеграції, а, навпаки, – сприяє йому. Об’єднаній Європі потрібна економічно сильна, демократична Україна, яка спільно з Росією сприяє зміцненню стабільності не лише в регіоні Центрально-Східної Європи, а й на усьому Євразійському просторі», – наголосив він.

Натомість екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає, що для прискорення євроінтеграції України владі бракує конкретних дій. Він упевнений: потрібні реформи, до яких нинішня влада поки не вдається.

«Чи вони взагалі будуть проведені – ось головне питання. Тому треба відрізняти наміри від конкретних дій. Одна справа – проголошувати гасла, інша – виконувати критерії», – додає Володимир Огризко.

Тимошенко закликає до об’єднання

Юлія Тимошенко на мітингу біля пам'ятника Тарасу Шекчену у Києві, 23 серпня 2010 року
Відзначала День незалежності й одна з провідних лідерів опозиції Юлія Тимошенко. Після тривалої відсутності екс-прем’єр представила план «боротьби за Україну». Серед пунктів – об’єднання не лише всіх демократичних сил, але й українських громадян – проти нинішньої влади.

«Наше з вами завдання – повне об’єднання громадянського суспільства, всіх, хто може змінювати реальність. І не буде такого, що політики йдуть із Майдану далі корумпувати країну, а народ – тихенько «хлебати» свої сльози», – заявила вона.

Юлія Тимошенко назвала
пропозиції Віктора Януковича щодо змін до Конституції наміром збільшити термін його перебування на посаді до 7 років і скасувати парламентські вибори у 2012 році.

За словами наближеного до БЮТ лідера «Народної самооборони» Юрія Луценка, відповідний проект внесення змін до Конституції вже підготували в Адміністрації Президента. Однак звідки такі дані, не пояснюють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG