Доступність посилання

ТОП новини

Реформа замість виборів: київська влада ліквідовує столичні райради


Київ – Київська міська рада звернулася до парламенту із пропозицією дозволити їй ліквідувати районні ради в місті. Виконувач обов’язків міського голови Олександр Попов пояснив це необхідністю оптимізувати структуру управління містом. Натомість опозиція в Київраді вважає, що таким чином влада хоче уникнути проведення в столиці місцевих виборів, на яких Партія регіонів не зможе перемогти.

Олександр Попов
Київська міська державна адміністрація пропонує скоротити районні ради у столиці, а районні державні адміністрації напряму перепідпорядкувати столичній мерії. Про це на сесії Київради повідомив в.о. столичного міського голови Олександр Попов. За його словами, у столиці надто багато чиновників та депутатів районного рівня, які обходяться скарбниці у 309 млн. грн. щорічно. «З одного боку, райради не мають певних повноважень і бюджету, а з іншого – їм треба виконувати функції. Ну, треба ж якось це збалансувати», – зазначає Олександр Попов.

Централізація влади не наведе порядку

Віктор Пилипишин
Натомість голова столичної Шевченківської райради та райдержадміністрації, лідер організації «Кияни передусім» Віктор Пилипишин стверджує, що краще було б зробити навпаки: скоротити кількість депутатів міськради, а частину їхніх повноважень передати в райони.

«Черновецький і його молода команда мали жорстку модель управління містом. Вони максимально централізували всі повноваження. Який це дало результат? Якщо ми думаємо, що, централізувавши повноваження, ми наведемо порядок, то я дуже в цьому сумніваюся», – каже Віктор Пилипишин.

Проте більше половини депутатів столичної міськради підтримали ініціативу столичної влади. За проголосували 8 депутатів з Блоку Юлії Тимошенко та один депутат від Блоку Віталія Кличка – Дмитро Андрієвський.

Пан Андрієвський стверджує, він послідовно виступав за ліквідацію райрад. «Київ має 750 депутатів міської ради і райрад, – пояснює пан Андрієвський свою позицію. – Жодна столиця на теренах СНД такого поділу не має».

Тетяна Меліхова
Голова фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова каже, що скасування райрад підтримали депутати, близькі до колишнього б'ютівця, нинішнього заступника голови адміністрації президента Андрія Портнова.

«Своя сорочка, як то кажуть, ближче до тіла. Це їхній вибір», – каже пані Меліхова. Вона обіцяє: депутати, які голосували всупереч позиції БЮТ, будуть виключені з фракції й позбавлені мандату. Крім того, пані Меліхова переконана, питання про ліквідацію райрад необхідно винести на міський референдум.

Кияни залишаться без місцевих виборів

Володимир Фесенко
Скасувавши районні ради, влада таким чином зможе уникнути проведення в столиці місцевих виборів. Адже київський мер та міськрада обрані на позачергових виборах, тож 31 жовтня не переобиратимуться. Залишаються таким чином лише районні ради.

«Ліквідація райрад може бути в інтересах Партії регіонів. Київ не їхня електоральна територія. Їм важко розраховувати на перемогу в столиці, в районах столичних. Тому вони хочуть зробити таку комбінацію», – каже політолог Володимир Фесенко.

Верховна Рада може задовольнити прохання київської міськради вже на позачерговій сесії – наприкінці серпня. Таким чином, столична рада зможе ліквідувати районні ради вже у першій половині вересня – до початку виборчої кампанії до місцевих органів влади.

Тим часом, столичний міський голова Леонід Черновецький не був присутнім на сесії. Журналісти «Газети по-київськи» видзвонили його у Швейцарії, де мер перебуває у відпустці. Леонід Черновецький повідомив, що у відставку не збирається.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG