Доступність посилання

ТОП новини

Гречка в Україні дорожчає і зникає з прилавків


Київ – З початку літа ціна на крупу зросла удвічі, а в деяких супермаркатех столиці вже майже спорожніли полиці. Гречку можна придбати на базарах, але там ціни кусаються. Куди поділась гречана крупа і чому вона стала дорогою?

Киянка Тетяна обійшла декілька столичних супермаркетів у пошуках гречки, та крупи або немає, або ціна на неї дуже виросла: «В «Ашані» залишився лише один вид гречки, але вона дорога – 11 гривень за кілограм. – розповідає киянка. – На базарі є багато гречки,але дорогої, – приблизно по 13 гривень». Тетяна каже, що на початку літа гречки було, хоч греблю гати, і коштувала вона на п’ять гривень дешевше.

Попит перевищує пропозицію

Експерт з аграрних питань Роман Сластьон говорить, що з 2007-го року Україна почала зменшувати посівні площі гречки, тому що попит на неї серед населення впав. Але минулого року попит знову збільшився, і посіяної гречки не вистачає, щоб задовольнити потреби населення.

«У зв’язку з тим, що споживання у 2009 і на початку 2010 виросло, але запасів було недостатньо, – пояснює експерт. – Вже у червні-липні запаси були в 5 разів менші, ніж минулого року. Тому і виник дефіцит».

Українці налякані ситуацією в Росії

Однією з причин того, що гречку в Україні швидко розмели з прилавків, є психологічний чинник, вважає керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. На його думку, українці бачать, що в Росії вже дефіцит гречки. Тому намагаються усіляко запастись цим продуктом, адже ще пам’ятають радянські черги та порожні прилавки.

Стрибок цін і ажіотаж навколо гречки буде продовжуватись і далі. Адже теоретично цьогорічного врожаю має вистачати тільки для внутрішніх потреб України, – прогнозує Володимир Лапа.

«У виробників є побоювання, що урожай буде порівняно низьким. І тому ті, хто все-таки виростив, хто зберіг гречиху, той хоче продати її за більш високими цінами. Тому поки що підвищення цін зберігається»,– каже експерт.

Причини в спекуляції

Президент Асоціації фермерів України Віталій Львов говорить, що виробників гречки звинувачувати у тому, що ціна підскочила, не можна. «Треба брати пакет гречки і дивитися, хто її виробляє, каже фермер. – Одна фірма виробляє. Потім фірми-посередники купують і перепродують. А вже потім крупа зрештою потрапляє в супермаркети, і там наганяють ціну».

За словами експерта, фермери продають гречану сировину виробникам крупи по 3-4 гривні за кілограм. Поки вона потрапляє до споживача, ціна зростає на 10 гривень. Віталій Львов називає таке різке підвищення цін спекулятивним.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG