Доступність посилання

ТОП новини

Зникнення журналіста в Харкові розслідуватиме центральний апарат МВС


Василь Климентьєв (фото atn.kharkov.ua)
Василь Климентьєв (фото atn.kharkov.ua)
Справу про зникнення головного редактора харківської газети «Новий стиль» Василя Климентьєва розслідуватиме головне слідче управління МВС України, заявляє міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов.

«У нас є підозри, що можуть бути причетні представники правоохоронних органів, як чинні, так і звільнені. І тому, щоб не було витоку інформації, справу забирають до центрального апарату», – сказав урядовець.

При цьому міністр заявив, що під час збору первинних матеріалів щодо зникнення журналіста виявили достатньо критичних статей, які він друкував і у яких фігурує низка посадових осіб.

За словами Могильова, вчора з Харкова приїхав його заступник Леонід Зима, який керує розслідуванням, і привіз підбірку публікацій Климентьєва. «Усі фігуранти (публікацій) будуть перевірені, опитані. Усі прізвища, які проходять по його публікаціях, вони всі будуть перевірятися», – запевнив міністр.

Водночас, відповідаючи на питання щодо керівництва харківської міліції, Могильов сказав, що говорити про зміну керівництва підстав немає.

Василь Климентьєв зник 11 серпня, і його місце перебування досі не відоме. Колеги вважають, що зникнення журналіста могло бути пов’язане з його професійною діяльністю.

Працівники міліції встановили, що 11 серпня журналіст виїхав з дому з невідомим чоловіком на автомобілі сріблястого кольору в невідомому напрямку. 15 серпня слідчий відділ Дзержинського райвідділу Харківського міського управління міліції порушив кримінальну справу за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

17 серпня на Печенізькому водосховищі в човні, що плавав озером, відпочивальники знайшли мобільний телефон із сім-картою, що належала Климентьєву.

Зникненням журналіста стурбована Організація з безпеки та співробітництва в Європі. Представниця ОБСЄ Дунья Міятович привітала увагу влади у розслідуванні випадку, однак закликала правоохоронні органи зробити усе від них залежне, щоб знайти головного редактора харківської газети.

Міжнародний інститут преси, що базується у Відні, міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» також висловили стурбованість долею журналіста.

За однією з публікацій зниклого харківського журналіста порушили справу

За фактами, викладеними в одній з критичних статей зниклого харківського журналіста Василя Климентьєва, міліція порушила кримінальну справу. Про це сьогодні під час круглого столу, присвяченого зникненню редактора газети «Новий стиль», повідомив керівник харківського міського управління МВС Олександр Бараннік, інформує кореспондент Радіо Свобода.

За його словами, правоохоронці пов’язують «ці дві кримінальні справи, порушені за статтею про вбивство Климентьєва і за його публікацією».

Зараз, як заявив керівник харківської міліції, тривають пошукові роботи на дні Печенізького водосховища, де в човні відпочивальники знайшли мобільний телефон із сім-картою, що належала Климентьєву. Але знайти тут тіло журналіста міліція не сподівається.

«Малоймовірно, що ми знайдемо труп Климентьєва на дні водосховища, але все одно ми повинні відпрацювати і цю версію також. Водолази працюють, ехолоти працюють. У районі водосховища прочесали лісовий масив, сподіваючись знайти якісь речі. Допитали багато людей...», – сказав Олександр Бараннік.

З 11 версій зникнення журналіста міліція вже відкинула п’ять. Зокрема, не підтвердилася версія про виїзд Василя Климентьєва за кордон та ДТП, повідомив Бараннік. Найбільш імовірним правоохоронці вважають убивство через професійну діяльність. Не виключають, що злочин був скоєний з метою запобігти публікації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG