Доступність посилання

ТОП новини

Розпочав роботу перший український форум із управління інтернетом


Анастасія Москвичова

Київ – Головним завданням дводенного заходу його організатори називають стимулювання широкої громадської дискусії щодо розвитку українського інтернет-простору. Це стає особливо актуальним саме тепер, коли Президент Віктор Янукович проголосив 2011 роком освіти та інформаційного суспільства.

Ініціаторами українського форуму є Інтернет Асоціація України, Київський міжнародний університет, Європейський діалог з управління інтернетом та міжнародна громадська організація «Європейська медіа платформа». Мета форуму: обговорити реальні можливості проголошеного Президентом курсу на інформатизацію українського суспільства.

До кінця року Верховна Рада планує розробити 10 основних законопроектів, які регулюватимуть правовідносини у сфері інтернет-комунікацій, зазначає Ігор Жиляєв, заступник завідувача секретаріату парламентського Комітету з питань освіти і науки. За його словами, це передбачено, зокрема, законом «Про державну програму економічного та соціального розвитку» та урядовим планом дій щодо законопроектної роботи.

«Індустрія, яка поєднує телекомунікації та інформаційні послуги, виробництво засобів інформаційних послуг, програмних засобів та електронних інформаційних ресурсів – це не просто одна з галузей національної економіки, – каже він. – Вона може і повинна складати значну частину ВВП».

Вдосконалити законодавство – замало – експерт

Однак лише створення законодавчої бази не вирішить усіх проблем, пов’язаних із користуванням інтернет-мережею в Україні, зауважує Олександр Баранов, член Консультативної ради з питань інформатизації при Верховній Раді. За його словами, перш за все необхідно боротися із так званою «цифровою нерівністю», яка характерна для нинішнього українського суспільства.

«Що сьогодні відбувається? Київ – 56 відсотків доступу до інтернету в країні. 56 відсотків! – наголошує Баранов. – Це означає, що решта міст і областей інтернет-зв’язком обділені. І дійсно – доступ до інтернету з усього населення регіонів мають десь три з половиною відсотка. Названі цифри відображають надзвичайну «цифрову нерівність», яка у результаті спричиняє і подальшу соціальну нерівність».

Тим не менше, як наголошують учасники Форуму, цінності, які несе використання мережевих технологій, повинен розуміти кожен, оскільки розбудова інформаційного суспільства – це, перед усім, справа самого суспільства.

Міжнародний форум з управління інтернетом в Україні проводиться вперше. Найперший IGF провели в Афінах під егідою ООН у 2006 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG