Доступність посилання

ТОП новини

Виборчком Криму під повним контролем регіоналів?


Під час жеребкування у Верховній Раді АРК, 6 вересня 2010 року
Під час жеребкування у Верховній Раді АРК, 6 вересня 2010 року

Сімферополь – У понеділок у Сімферополі на позачерговій сесії кримського парламенту депутати затвердили новий склад Виборчої комісії Автономної Республіки Крим. Серед її членів, за маленьким винятком, – представники проурядових політичних сил. Разом з тим сесія вийшла скандальною – частина провладних депутатів на знак протесту покинула залу засідань.

Голова Постійної мандатної комісії Верховної Ради Криму Григорій Йоффе
Скандал викликало повідомлення голови Постійної мандатної комісії Верховної Ради Криму Григорія Йоффе про те, що з 36 представників непарламентських партій, які подали заявки на їхнє включення до Виборчої комісії АРК, до жеребкування були допущені лише 13. Як пояснив голова комісії, решта зробили подання зі «смисловими помилками». За його словами, серед іншого у поданнях була неправильно вказана назва «тих виборів, на яких ця людина йде працювати в комісії – офіційна назва, що мала бути в цьому поданні вказана».

Саме через це до жеребкування не були допущені партійні висуванці «Російського блоку», «Слов’янської партії» і партії «Авангард», які перебувають під контролем «Російської громади Криму». Це і стало причиною різкої реакції її лідера, першого віце-спікера парламенту автономії Сергія Цекова. Він заявив, що кримський парламент починає виборчу кампанію «не з нормальної, здорової і чесної конкуренції, а з великої брехні».

Перший віце-спікер кримського парламенту Сергій Цеков
Сергій Цеков на знак протесту покинув залу пленарних засідань, з ним пішли ще сім його соратників з депутатської групи «Російська єдність», у тому числі два члени кримського уряду.

Виборча комісія Криму – без опозиції?


У затвердженому парламентом автономії кримському виборчкомі – 18 осіб, які представляють 9 політичних партій. Голова комісії і ще два її члени – висуванці Партії регіонів, три комуністи, три члени Партії захисників вітчизни, стільки ж – «народників» Литвина, два – висуванці УСДП і по одному – від партій «Союз», «Сильної України», Демократичної партії і «Батьківщини».

За оцінками місцевих оглядачів, саме останній і буде єдиним представником опозиції у кримському виборчкомі. Всі ж решта, окрім висуванців провладних партій «Союз», «Сильна Україна» і КПУ, є представниками «технічних» політстуктур, які працюватимуть на користь Партії регіонів.

Не буде у виборчкомі автономії представників Меджлісу кримськотатарського народу, яких висувала місцева парторганізація Народного руху України.

Уже після сесії ціла низка політичних лідерів Криму і з провладного, і з опозиційного табору різко критикувала створення Виборчої комісії АРК з таким складом. На це голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов порадив кримським політсилам «зосередитися на роботі з населенням, а не битися за місця у виборчкомі». Він назвав процедуру формування Виборчої комісії АРК «чесною» і «прозорою».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG