Доступність посилання

ТОП новини

Виборча кампанія стартує із заяв опозиції про утиски


Київ – В Україні стартує виборча кампанія до органів місцевого самоврядування. Напередодні потенційні кандидати в мери розповіли про проблеми, які в них виникають через дії місцевих управлінь юстиції. А екс-прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що очолювана нею «Батьківщина» бойкотуватиме вибори, якщо влада вдаватиметься до протиправних дій щодо обласних осередків партії. Президент Віктор Янукович у свою чергу застеріг голів облдержадміністрацій від застосування адмінресурсу й порадив їм бути обережними.

Лідер опозиції звинуватила владу в рейдерському захопленні обласних осередків партії «Батьківщина». Про це Юлія Тимошенко написала у відкритому листі до Президента, який оприлюднила на прес-конференції. За її словами, «міністр внутрішніх справ Могильов незаконно видав звільненим керівникам нашої партії фальшиві партійні печатки, якими вони зараз користуються; а міністр юстиції Лавринович незаконно видав їм фальшиві свідоцтва про реєстрацію».

За її словами, керівник президентської адміністрації Сергій Льовочкін складає списки кандидатів у депутати від «Батьківщини» у себе в кабінеті.

«Якщо не будуть зареєстровані нові керівники партійних осередків, ми змушені будемо оголосити бойкот виборам», – попередила Юлія Тимошенко.

Претенденти в мери нарікають на «жандармерію» та «клани»

Проблеми зі владою виникають і в тих, хто збирається поборотися за посади мерів. Після внесення змін до виборчого законодавства кандидатів у мери висувають партійні осередки. Андрій Білогрищенко, який збирається балотуватися в мери Харкова, стверджує, що в партійних осередків виникають проблеми з перереєстрацією, як тільки він домовляється з ними про висунення і підтримку. Ці проблеми створює місцеве управління юстиції, яке, за словами потенційного кандидата, взяло на себе функції політичної жандармерії.

«Як тільки я домовився про підтримку з «Єдиним центром», моментально в нього виникли проблеми з перереєстрацією, – каже Андрій Білогрищенко. – Як тільки заявила про мою підтримку «Третя сила», виникли проблеми в «Третьої сили». Мені треба, щоб до останнього дня місцева влада не знала, від якої партійної організації мене будуть обирати».

Щоправда, претенденти, які не представляють провідні політичні сили, зазначають, що проблеми їм створила не лише влада, а й опозиція.

«Сьогодні є бажання як влади, так і опозиції поділити владу між собою, – каже Юрій Соловей, який має намір балотуватися в мери Івано-Франківська. – Змінами до закону нас змушують зайти в той чи інший клан, якщо говорити відверто».

Президент дає «правильні» поради

Коментуючи звинувачення, глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін зазначив, що проблеми Юлії Тимошенко мають внутрішньопартійний характер.

«Але влада ніякого стосунку до внутрішніх конфліктів всередині БЮТ не має і мати не буде», – запевняє керівник президентської канцелярії.

Що ж до заяв потенційних кандидатів у мери про утиски з боку управлінь юстиції, то пан Льовочкін пообіцяв перевірити інформацію. За його словами, «якщо факти підтвердяться, то будуть зроблені відповідні адміністративні висновки щодо осіб, які такими речами займаються».

А Президент у переддень виборів зібрав голів обласних державних адміністрацій і застеріг від застосування будь-якого адміністративного ресурсу, закликав бути справедливими й обережними і ні в якому разі не втручатися у діяльність виборчих комісій.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG