Доступність посилання

ТОП новини

45 років прем’єри фільму Параджанова «Тіні забутих предків» і початку руху шістдесятників


Кадр із фільму «Тіні забутих предків»
Кадр із фільму «Тіні забутих предків»

Київ – 45 років тому у вересні 1965 року під час прем’єри фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» відбулися публічні акції протестів проти ув’язнення української інтелігенції. Напередодні прем’єрного показу пройшла перша хвиля арештів. За ґрати бути кинуті митці, поети, художники, яких потім назвуть «шістдесятниками». Були серед них і Опанас Заливаха, Іван Світличний, Михайло Горинь…

Привернути увагу до арештів ті, до кого ще не добралася «рука радянського правосуддя», вирішили на прем’єрному показі «Тіней забутих предків». Після виступу режисера Сергія Параджанова в обговоренні фільму взяв слово Іван Дзюба, який назвав прізвища заарештованих.

Директор кінотеатру «Україна», де відбувався показ, брутально відштовхнув письменника від мікрофона, намагаючись позбавити слова. Очевидець подій дисидент Олесь Сергієнко згадує, що Дзюба ледь втримався на ногах і, не звертаючи жодної уваги на директора, продовжив називати прізвища заарештованих.

Після Івана Дзюби взяв слово В’ячеслав Чорновіл і закликав встати тих, хто протестує проти арештів. Майже третина залу піднялася.

«Оприлюднення Василя Стуса як громадянина України»

Був серед них і Василь Стус. Він, хоч це і не було домовлено попередньо, підтримав промовців, наголосивши, що «протестувати повинні всі, адже сьогодні хапають українців, завтра хапатимуть євреїв, потім росіян».

За словами дисидента Василя Овсієнка, саме під час прем’єрного обговорення фільму Параджанова Стус вперше публічно заявив про свою громадянську позицію. «Це було оприлюднення Василя Стуса як громадянина України. І рівно через 20 років цей день став днем його загибелі», – зазначає він.

Обговорення кінокартини Параджанова було зірване. Перегляд фільму, який вже був відзначений закордонними нагородами, зокрема, золотою медаллю на міжнародному кінофестивалі в Мілані і був задуманий як торжество офіційної української культури, перетворився на стихійну демонстрацію протесту.

Наслідки не забарилися: Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл були звільнені з роботи, а Василь Стус виключений із аспірантури. Невдовзі після цього почалися арешти.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG