Доступність посилання

ТОП новини

Головна реформа влади – скасування політреформи? (Огляд преси)


Київ – І Віктор Янукович, і Микола Азаров дуже хочуть виглядати реформаторами. Але чи справді чинна влада реформаторська? Як пише газета «День», нинішня осінь має показати: ця команда здатна на реформи чи лише на обіцянки. Поки що стабільність переважає над реформами. Адже зростання цін на «комуналку» і підвищення пенсійного віку реформою ніяк назвати не можна. Відтак, як припускають журналісти, головна реформа цього політичного сезону матиме зворотний характер – це скасування політреформи. Стаття називається «Осіннє загострення».

Уряд почав активно нарощувати борги. Недавнє успішне розміщення євробондів на $2 мільярди стало предметом особливої гордості чиновників, які побачили в цьому зростаючу довіру інвесторів до України. Зате міжнародні експерти констатували: якщо українська влада не стримає кредитного запалу, до кінця року борг країни збільшиться до 40% ВВП.

Такий великий борг , як нагадує тижневик «Ділова столиця», Україна мала лише в кризовому 1999 році. Тоді країні знадобилася п'ятирічка активного економічного зростання, щоб зменшити цей показник удвічі. Тепер же відновлення економіки відкладається на роки, а кредити, що зараз проїдаються, доведеться віддавати майбутнім поколінням, констатує видання.

Суди переконливо доводять, що їм довіряти не можна. Як пишуть «Економічні відомості», виправдовуючись своїми проблемами, керівники українських судів порушують конституційні права громадян і вважають це абсолютно нормальним. Але якщо суди з легкістю порушують Конституцію і не відчувають при цьому за собою ніякої провини, то чи є щось таке, чого вони не можуть порушити? За таких умов про жодну довіру суспільства до судів і йтися не може. Конкретні факти порушень судами Конституції видання наводить в публікації «Феміда за поняттями».

Днями львівським педагогам надійшло розпорядження від міністра освіти та науки Дмитра Табачника про заміну дитячо-юнацького фестивалю мистецтв «Сурми звитяги» на військово-патріотичну гру «Зірниця». Як нагадує «Газета по-українськи», «сурми звитяги» започаткували для популяризації визвольної боротьби українців у ХХ столітті, зокрема періоду ОУН-УПА. «Зірниця» ж – гра радянських піонерів.

Коментарі видання пропонує в статті «До шкіл хочуть повернути піонерську гру».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

XS
SM
MD
LG