Доступність посилання

ТОП новини

Топ-10 лобістів України у світі


Віктор Пінчук
Віктор Пінчук

Київ – Київський Інститут світової політики вирішив визначити, хто сьогодні найбільше дбає про інтереси України на міжнародній арені і не дає їй зникнути зі світового інформаційного поля. Щорічне опитування проводили серед українських та закордонних експертів.

Цьогорічний рейтинг змістовно відрізняється від попереднього. До першої трійки топ-10 лобістів України, крім відомих особистостей, потрапив і директор програми Росії і Євразії британського Королівського інституту міжнародних відносин Джеймс Шерр, повідомила Радіо Свобода директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук.

«Переможцями стали Віктор Пінчук, він зміг лобіювати Україну як на міжнародно-політичному рівні, так і на культурному. Друге місце – Володимир і Віталій Клички. Вони залишаються людьми, завдяки яким у багатьох країнах світу взагалі впізнають Україну. І ще один переможець – Джеймс Шерр. Це британський експерт. Він не відомий широкому загалу, але він дуже відомий і впливовий у дипломатичних, політичних колах», – зазначила Альона Гетьманчук.

Українські політики не дбають про лобіювання держави – Гарань

Володимир і Віталій Клички

Четвертий у рейтингу лобістів України американський науковець Андерс Ослунд. П’яту сходинку посів український письменник Юрій Андрухович, а шосту і сьому розділили між собою американський політолог Збігнєв Бжезинський та екс-президент Польщі Александр Кваснєвський.

Один із 30 експертів, які долучилися до укладання топ-10, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань у розмові з Радіо Свобода зауважив, що на чільні місця рейтингу не потрапили українські політики.
Джеймс Шерр

«Практично відсутні політики. Самі українські політики недостатньо про це дбають. З’явилися західні аналітики. Це відзначення того, що на Заході пишуть про Україну. Стосовно першого місця Пінчука – це все завдяки, насамперед, діяльності Yalta European Strategy. Я вважаю, що в низці випадків треба ставити не людей, а структури: Український конгресовий комітет Америки, або, наприклад, Канадський інститут українських студій», – відзначив Гарань.

Політики у цьогорічному топ-10 лобістів України все ж є. Після аналітика Європейської ради з міжнародних відносин Ендрю Вілсона, який на восьмому місці, експерти поставили на дев’яте – екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. А заключну десяту сходинку вони віддали президентові Федерації футболу України Григорію Суркісу.
Український письменник Юрій Андрухович
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG