Доступність посилання

ТОП новини

Українці масово відмовляються від куріння


Київ – За останні п’ять років в Україні поменшало курців на чотири мільйони. На 17% стало менше курців-чоловіків і майже вдвічі менше курців-жінок. Про це свідчать дані соціологічного дослідження «Глобальне опитування дорослого населення щодо вживання тютюну» (GATS). Проте сьогодні все ще курять 10 мільйонів українців, зазначають представники Міністерства охорони здоров’я України, тому боротьба з курінням триває.

У 2005 році Україна була лідером в Європі за кількістю курців-чоловіків. Тоді щоденно курило 62% чоловіків, нині з цигаркою не розлучаються вже 45%. Ще більше за 5 років поменшало курців-жінок. Їх кількість скоротилася майже вдвічі. Нині лише 9% жінок щоденно курять. А ще в тому ж таки 2005-му, коли в Україні курило 17% жінок – держава була на першому місці серед країн-членів СНД, повідомив голова оргкомітету Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» Микола Поліщук.

«Дані GATS засвідчили: більш ніж 90% населення підтримує заборону паління на всіх робочих місцях. А підтримка українцями повної заборони реклами тютюну зросла майже на 30%. Понад дві третини теперішніх курців заявили, що зацікавлені у відмові від куріння. Кожен четвертий вже кинув курити», – розповів Микола Поліщук.

Україна за кілька років знизила поширеність вживання тютюнових виробів на мільйони, але на цьому зупинятися зарано, оскільки питання боротьби з тютюном – це одне з найважливіших питань в системі збереження громадського здоров’я, наголошує заступник директора департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) Алла Григоренко. За її словами, нині є ще низка невирішених питань.

«Заходи мають вживатися як на державному рівні, так і міністерствами та відомствами. На державному рівні – це законодавче закріплення і широкомасштабна боротьба із тютюном. Це повна заборона реклами тютюнових виробів. Це максимально велика кількість місць (громадських і робочих) вільних від тютюнового диму. Це підвищення акцизів. Тобто все більша недоступність до тютюнових виробів, у тому числі і молоді. І заходи, які мають вживатися в тому ж МОЗ – це створення центрів допомоги тим, хто бажає кинути курити і телефони довіри. Якраз саме ці заходи і потребують коштів. За нашими підрахунками, в державній програмі закладено півтора мільйони гривень бюджетних коштів (до 2012 року включно) і півтора мільйони надходження від міжнародних організацій і міжнародних програм. Саме ці кошти і будуть витрачені у разі повного фінансування на створення таких центрів», – зауважила Алла Григоренко.

Наталя Король, фахівець із неінфекційних захворювань Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) зазначає, що найефективніший спосіб боротьби з курінням – підвищення акцизів на цигарки. «Досвід європейських країн говорить про те, що зі збільшенням ціни на сигарети значно падає поширеність куріння і також значно падає захворюваність тими нозологіями, тими формами, які пов’язані з тютюном», – зазначає вона.

Фахівці наголошують, ефективна боротьба з курінням суттєво зменшить кількість смертей серед українців і не лише від серцево-судинних захворювань. Так, за даними Держкомстату, тільки за останні два роки кількість смертей скоротилася на 45 тисяч. У МОЗ України пов’язують ці дані з тими заходами, які на державному рівні проводилися в боротьбі із курінням.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG