Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Cуд повернув Януковичу повноваження Кучми


Засідання Конституційного суду, Київ, 1 жовтня 2010 року
Засідання Конституційного суду, Київ, 1 жовтня 2010 року

Конституційний суд скасував політреформу 2004 року і повернув у дію Констиутцію 1996 року.

Рішення оголосив голова Конституційного Суду Анатолій Головін.

Рішення складається з чотирьох пунктів:

1. Визнати таким, що не відповідає Конституції (є неконституційним) закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV у зв'язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та прийняття.

2. Закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV втрачає чинність з дня ухвалення цього рішення.

3. Згідно з частиною 2 ст. 70 закону України «Про Конституційний Суд» покласти на органи державної влади обов’язок щодо невідкладного виконання цього рішення стосовно приведення нормативно-правових актів у відповідність до Конституції України від 28 червня 1996 року в редакції, що існувала до внесення до неї змін Законом України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-4.

4. Рішення Конституційного суду є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Таким чином форма правління в Україні перетворюється з парламентсько-президентської на президентсько-парламентську.

Янукович: ми повернулися до Конституції, яку Європа та світ визнали як одну з найкращих

Президент Віктор Янукович звернувся до народу України з приводу рішення Конституційного Суду України про скасування змін, внесених у Конституцію в 2004 році.

«Ми повернулися до Конституції, яку Європа та світ визнали як одну з найкращих», – мовиться у зверненні.

«Рішення Конституційного Cуду не є несподіваним для народу. Україна і суспільство стомилися від життя в тих умовах, які продиктували нам зміни до Конституції 2004 року. Бо ці зміни, що вносилися поспіхом, в угоду політичному моменту, були причинами суцільних конфліктів у владі. Як результат – падіння економіки і бідність людей, значне послаблення позицій нашої країни на міжнародній арені», – заявив Президент.

Як гарант Конституції Янукович обіцяє виконати рішення КСУ.

«Усі наші наступні дії з удосконалення Конституції будуть ефективними, системними та прозорими. Нова реформа політичної системи є невід’ємною складовою курсу реформ і стане вагомим кроком до загальнонаціональної згоди», – мовиться у зверненні.

Президент також заявив, що підтримує «ідею референдуму, а також ідею Національної конституційної асамблеї, як механізм для ефективної консолідації на шляху реформування політичної системи». «Це – легітимний шлях, яким ми будемо йти», – зазначив Віктор Янукович.

Верховна Рада уже готова змінювати Конституцію – Чечетов


Михайло Чечетов

У Верховний Радi знайдеться 300 голосiв, щоб змiнити Конституцiю пiсля рiшення Конституцiйного Суду про неконституцiйнiсть полiтреформи 2004 року.


Про це заявив один з лiдерiв фракцiї Партiї регiонiв Михайло Чечетов в ефiрi телеканалу «Україна», вiдповiдаючи на запитання, чи будуть ухвалені змiни до Конституцiї щодо полiтреформи.


«На сьогоднi у Верховнiй Радi є понад 300 розсудливих депутатiв з рiзних полiтичних фракцiй. Зокрема з БЮТу, з «Нашої України», якi готовi ухвалити серйозне рiшення, важливе для держави», – заявив полiтик.

Рішення КСУ: український ГКЧП – Тимошенко

Юлія Тимошенко

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко називає українським ГКЧП рішення Конституційного Суду про повернення до редакції Конституції 1996 року.

«Голова Конституційного Суду, макіївський маріонетка, сьогодні зачитав рішення про початок українського ГКЧП. З цієї хвилини Україна дійсно стала новою, а точніше – іншою», – зазначила Тимошенко.

У країні стався державний переворот – Соболєв

«У країні стався державний переворот, порушено Конституцію – Основний Закон країни», – так заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв прокоментував Радіо Свобода рішення Конституційного Суду про скасування політреформи 2004 року.

Сергій Соболєв

«Розділ про внесення змін до Конституції ніхто не змінював, він був і в старій, і в новій редакції. Цей розділ передбачає, що виключно парламент має право змінювати Конституцію», – сказав Соболєв.

Після рішення Конституційного Суду про скасування політреформи країна живе за умов, вважає Соболєв, «коли немає жодного легітимного органу – ані Президента, який обирався з іншими повноваженнями, ані парламенту, який також обирався з іншими повноваженнями, ані місцевих адміністрацій, ані уряду, який так само призначений, згідно з рішенням Конституційного Суду в нелегітимний спосіб».

Єдиний вихід із цієї ситуації – дострокові президентські і парламентські вибори, вважає Соболєв. «Інакше в країні буде узаконена диктатура і антиконституційна влада», – зазначив Соболєв.

КСУ перевищив свої повноваження – Коліушко

Ігор Коліушко

Конституційний Суд своїм рішенням про скасування політичної реформи 2004 року підтвердив, що мали місце порушення процедури при ухваленні Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV.

Про це Радіо Свобода заявив керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Конституційний Суд визнав закон № 2222 неконституційним від моменту оголошення свого рішення.

«З одного боку, він не мав права інакше вирішити, з другого боку, незрозуміло, як тоді у нас понад чотири роки діяла фактично «неконституційна» Конституція», – сказав Ігор Коліушко.

Своїм рішенням Конституційний Суд фактично відновив норми Конституції в редакції 2006 року, твердить правник. «Я не розумію, звідки взялися повноваження у Конституційного Суду змінювати своїм рішенням чинну Конституцію. З логіки цього рішення випливає, що до сьогоднішнього дня діяла Конституція 2004 року, а з сьогоднішнього дня Конституційний Суд сказав, що всі закони та інші законодавчі акти мають ухвалюватися відповідно до положень Конституції 1996 року. Це означає, що Конституційний Суд перевищив повноваження, надані Конституцією», – сказав Радіо Свобода Ігор Коліушко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG