Доступність посилання

ТОП новини

Венеціанська комісія готує висновки щодо судової реформи в Україні


Київ – Венеціанська комісія Ради Європи переймається тим, що члени Вищої ради юстиції України можуть чинити тиск на суддів. Про це йшлося під час зустрічі представників Ради Європи та Вищої ради юстиції. Водночас основною темою зустрічі української сторони та представників Ради Європи було обговорення судової реформи в Україні.

На порядку денному зустрічі членів Вищої ради юстиції та представників Ради Європи – обговорення Законів України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо недопущення зловживань правом на оскарження».

«Судова реформа обговорюється Венеціанською комісією не вперше, ми вже висловлювали зауваження щодо деяких законів. Зараз ми готуємо дві доповіді після експертизи двох законів. Свої рекомендації ми представимо під час засідання комісії 15-16 жовтня», – наголосив під час вітального слова представник секретаріату Венеціанської комісії Ради Європи Шнутц Дурр.

У Вищій раді юстиції кажуть, що на суддів не тиснуть

Володимир Колесниченко
Майже вся зустріч членів Вищої ради юстиції України та представників Ради Європи пройшла за зачиненими дверима. Опісля українські представники розповіли, що експерти Ради Європи переймаються тим, що Вища рада юстиції, яка займається формуванням суддівського корпусу, може впливати на суддів. Однак українська сторона цей закид спростовує. «Ми сподіваємося, нам вдалося переконати наших гостей, що ми підтримуємо незаангажованість суддів», – зазначив голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко.

Представники Ради Європи також закликають змінити порядок формування складу Вищої ради юстиції. Мовляв, із 20 членів Ради не менше половини мають бути суддями, які повинні обиратися на суддівському з’їзді. Нині рада формується пропорційно Президентом, Верховною Радою, з’їздом суддів та кількома фаховими об’єднаннями.

«Ми пам’ятаємо, як зовсім нещодавно судді, обрані з’їздом, кілька місяців блокували роботу Вищої ради юстиції. Тому ми маємо підстави припускати, що судді, які обиратимуться з’їздом, керуватимуться не власною позицією, а дивитимуться на поведінку керівників», – зауважила заступник голови Вищої ради юстиції Лідія Ізовітова.

Рекомендації озвучать вже у жовтні

Марина Ставнійчук
Закритість зустрічі член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук у коментарі Радіо Свобода мотивувала тим, що підготовка рекомендацій триває. Офіційно ж у Венеціанській комісії в Страсбурзі говоритимуть про Україну лише всередині жовтня. «Поки лише формується остаточний варіант рекомендацій, а ці зустрічі проводяться якраз для того, щоб уточнити фактичний стан речей та оцінити ймовірні наслідки», – зазначає вона.

Марина Ставнійчук також припускає, що під час засідання у Венеціанській комісії розглядатимуть і скасування Конституційним Судом політреформи 2004 року.

Напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода член української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, народний депутат Ольга Герасим’юк заявила, що імовірно, перш ніж дати оцінку рішенню Конституційного Суду, ПАРЄ вимагатиме надіслати це рішення на експертизу Венеціанської комісії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG