Доступність посилання

ТОП новини

Корупція і хабарництво – не найкращі візитки України


Голова Львівської обладміністрації Василь Горбаль, Х Міжнародний економічний форум, Трускавець, 7 жовтня 2010 року
Голова Львівської обладміністрації Василь Горбаль, Х Міжнародний економічний форум, Трускавець, 7 жовтня 2010 року

Львів – Якщо в Україні у найближчий час не відбудеться реальних економічних змін, держава не зможе розвиватись, а ще більше людей опиняться за межею бідності. Про це говорили у кулуарах Х Міжнародного економічного форуму українські та західні експерти. Кожен з доповідачів пропонував власний сценарій приваблення інвесторів в Україну, але вони не були почуті першими особами держави, які не приїхали у Трускавець. Тут 7-8 жовтня відбувається економічний форум.

До самісінького дня відкриття форуму його організатори, а це Львівська обласна адміністрація, не знали достеменно, чи приїде у Трускавець віце-прем’єр Борис Колесніков. Замість нього перед учасниками зібрання виступив віце-прем’єр Віктор Тихонов.

Майже півтисячі осіб зареєструвались на участь у форумі, сплативши більше 200 євро внеску, але десятки людей не приїхали. Основна причина – відсутність Президента і Прем’єр-міністра. Іноземні учасники форуму не приховували свого подиву, а радше шоку, що високі посадовці проігнорували зустріч із людьми, які займаються питаннями інвестицій в Україні. У залі я зустріла не більше п’яти українських підприємців. В основному у форумі беруть участь експерти, представники влади і дипломати.

Опитавши багатьох учасників, довелось почути одну думку: жодна економічна реформа не почне працювати, якщо не буде подолана корупція.

Податкова поновила тиск на підприємців

20 років займається бізнесом Ростислава Кисіль, який заснував українсько-канадську фірму «Росан», що працює в 11 країнах світу, в тому числі й Україні. Підприємцеві не зрозуміла сьогодні економічна політика України, а інвестиційний клімат він називає недолугим.

«Потрібно змінити економічну політику. Наразі це тільки розмови. Те ж саме говорили і обіцяли попередні уряди і Президент. Політична нестабільність лякає американських і канадських бізнесменів. Ми це відчуваємо. Якщо раніше, після 2004 року, нам було легко говорити з інвесторами, то сьогодні про Україну навіть не хочуть чути, – каже Ростислав Кисіль. – На жаль, корупція і хабарництво – це Україна сьогодні. Податкова знову поновила тиск на підприємців, повертаються старі часи і про це говорять усі знайомі бізнесмени».

Найчисельнішою на форумі були делегації з Польщі та Німеччини. Власне ці країни найбільше інвестують у Львівщину. Віце-міністр міністерства регіонального розвитку Польщі Кшиштоф Гетьман наголосив, що Європейський Союз виділив 180 мільйонів євро на більше аніж 100 проектів для України та Білорусії, які будуть реалізовані до 2013 року. Серед них 9 стратегічного рівня, які стосуються розвитку прикордоння.

За словами Кшиштофа Гетьмана, важливо збільшити рівень довіри польських інвесторів до України. Бо якщо панує політична, економічна, фінансова стабільність, то інвестори охоче вкладатимуть гроші. Серед пріоритетів у співпраці України та Польщі він назвав збільшення пропускної здатності на кордонах, охорону навколишнього середовища, підприємництво та дороги.

Представницький рівень форуму бажав кращого

Чимало присутніх у кулуарних розмовах зазначали про дуже низький представницький та організаційний рівень Міжнародного форуму. Вони хотіли бути почутими владою і донести, що Україна потребує реформ, необхідно створити національне середовище, яке опиратиметься корупції, захищатиме інтелектуальну власність, вироблятиме конкурентну продукцію, а ще важливо утвердити верховенство права, гарантувати стабільність інвестиційного середовища.

Держава, а саме влада, має забезпечити рівні для усіх і незмінні правила гри, захист від хабарництва, позитивне ставлення до інвесторів. Власне на цьому наголосив президент американської торгівельної палати в Україні Хорхе Зукоскі. Він був вражений відсутністю на форумі Президента і Прем’єр-міністра України.

«Американські інвестори враховують той факт, чи діють в Україні стабільні законодавчі реформи, які їх захищають, їхню присутність у державі. Для успішних реформ слід вирішувати, передусім, проблеми корупції. Для американських інвесторів важлива передбачуваність, стабільність, а для цього абсолютно нічого не зробила попередня влада», – зазначив американський експерт.

Восьмого жовтня форум продовжить свою роботу, але вже його учасники зазначають, що він не виправдав їхніх сподівань. І це при тому, що інвестування в Україну зменшується щороку, а привабливих можливостей для інвесторів є безліч.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG