Доступність посилання

ТОП новини

Кримінальні авторитети повернулися і впливають на владу – Луценко


Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявляє, що колішні кримінальні авторитети почали активно впливати на політичні й економічні процеси в державі. Про це він заявив у п’ятницю на прес-конференції у Львові. «Мені це дуже шкода говорити, бо в 2005-2008 роках ми фактично витіснили з території України «злодіїв у законі» і кримінальних авторитетів. Але зараз усе це повертається разом із духом кучмізму і втручається, або вже бере активну участь у політичних та економічних процесах у державі», – сказав Луценка.

За його словами, «сьогодні кримінальний авторитет з міста Єнакієве «Юра Єнакієвський» є найвпливовішою фігурою українського політикуму».

«Саме він сьогодні регулює дуже багато економічних і політичних процесів в Україні». «Методи цього «регулювання» традиційні для кримінального середовища», – додав екс-міністр.

Луценко заявив, що знову активізується найкривавіша банда в сучасній історії України – банда Гіві Немсадзе з Донецька, яка у 2005 році була фактично знищена.

За словами екс-міністра, сам Немсадзе повернувся в Україну і заявив, що не він, а його брат причетний до вбивства 52 людей.

«У результаті він отримав амністію і сьогодні відновив свою активну діяльність у Донецькому регіоні», – сказав він.

«Аналогічно з-за кордону повернувся розгромлений у 2005-2006 роках кримінальний авторитет Дніпропетровська «Нарік», і ми бачимо у Дніпропетровську вже наслідки – вибухи, рекет, рейдерство...», – додав Луценко.

Крім того, за його словами, відбувається «реабілітація» другого за жорстокістю кримінального угруповання Одещини – кримінального авторитета «Ангела», «довірені особи якого рухаються навіть у владу».

Висуванці кримінальних угруповань ідуть у депутати – екс-міністр


«Скажімо, у списках Партії регіонів в Одеську міськраду іде активний представник «Ангела». Нагадаю, що на рахунку цієї групи 47 трупів, 7 із яких замовлені прямо з тюрми. До того ж два злочини були скоєні цією бандою проти слідчої з особливо важливих справ Генеральної прокуратури Галини Климович», – сказав Луценко.

Він заявив, що подібна ситуація відбувається практично в усіх регіонах України, в тому числі й на Київщині, де до обласної ради за списками Партії регіонів балотується «людина з кримінальним минулим Юрій Цикаленко».

За словами Луценка, в біографії цієї особи – «безліч статей Кримінального кодексу».

«Таких прикладів можна наводити багато. Я не хочу сказати, що всі ці люди ідуть по списках тієї чи іншої партії. Мова йде про реабілітацію тих банд, на рахунку яких десятки трупів», – зазначив Луценко.

При цьому він зауважив, що одним із останніх сигналів стала отримана ним інформація про те, що син колишнього керівника «Укравтодору», якого у 2007 році було затримано за викрадення, катування і вбивство людини, через 2,5 роки судового слідства звільнений з-під варти, у той час, як два його спільники утримуються під вартою.

«Дуже шкода, але українське суспільство спокійно спостерігає ті очевидні сигнали кримінального відродження», – підсумував Луценко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG