Доступність посилання

ТОП новини

Заступник голови ЦВК критикує закон про місцеві вибори


Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив у суботу в ефірі Радіо Свобода, що нині чинний закон про місцеві вибори, на його думку, «не витримує жодної критики».

За його словами, це «найгірший закон із усіх, який тільки був», бо він «побудований таким чином, щоб створити преференції одним політичним силам і поставити, м’яко кажучи, в дуже незручне положення деякі інші політичні сили».

Магера звернув увагу, що нині «масово на всій території України не потрапляють до складу дільничних виборчих комісій дуже багато представників від «Нашої України», від партії «Батьківщина», від партії «Сильна Україна», «Фронт змін», від партії «Свобода».

Він навів приклад, коли в одному з районів «Свобода» подала сто кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, а потрапила з них одна людина.

Магера додав, що в випадках, коли він чи деякі інші його колеги бачать підстави для реагування ЦВК на такі скарги, ці пропозиції не проходять, бо їх підтримують від 4 до 6 членів комісії за необхідної підтримки 8 членів.

Серед іншого, заступник голови ЦВК також висловив думку, що, за чинним законом про вибори народних депутатів, чергові вибори до Верховної Ради мають відбутися 27 березня наступного року. Він нагадав, що, за Конституцією, повноваження призначати чергові вибори Верховної Ради має саме Центрвиборчком.

Андрій Магера додав, що таку ж думку має й частина інших членів ЦВК. За його словами, «яка їхня кількість – це, очевидно, буде видно наступного тижня, коли члени Центральної виборчої комісії будуть ініціювати питання про звернення до Міністерства фінансів України, до тих органів, які повинні забезпечити належне фінансування виборчого процесу з виборів народних депутатів України».

Детальніше розмову з заступником голови Центральної виборчої комісії Андрієм Магерою читайте на сайті Радіо Свобода в неділю.
XS
SM
MD
LG