Доступність посилання

ТОП новини

Україна має бути складовою частиною переговорів лідерів ЄС із Росією (європейська преса)


Прага – Чи не всі європейські газети сьогодні пишуть про тристоронній саміт лідерів ЄС і Росії у французькому Довілі та перспективи стратегічної, насамперед ракетно-оборонної співпраці ЄС і Росії. Деякі експерти вже сьогодні попереджають західних лідерів у Довілі, що «без реальних гарантій з боку Росії з Москвою нічого не підписуйте». Відомі фахівці у галузі оборони наголошують також, що при обговоренні з лідером Росії Дмитром Медведєвим його плану європейської безпеки мають бути враховані інтереси колишніх країн радянського блоку. Газети також порушують тему продовження постачання зброї з України до Грузії, що, як не виключають експерти, є одним із козирів Києва у складних економічних переговорах із Москвою.

Чеська «Днес» аналізує перспективи оборонної співпраці НАТО та ЄС із Росією і оприлюднила у вівторок, у день саміту лідерів ЄС із Росію у французькому Довілі, матеріал президента Євроатлантичної асоціації, колишнього міністра оборони Польщі Януша Онишкевича. Цей експерт вважає, що ЄС із Росією можна й необхідно налагоджувати стратегічну співпрацю, але вона має базуватися на чітких гарантіях, насамперед із боку Росії, й потрібне визнання Москвою її ключової ролі у витворенні оновленої концепції євроатлантичної безпеки, респекту до всіх рішень європейських інституцій у галузі безпеки. Онишкевич також переконаний, що у розмовах із Росією має діяти принцип неподільності європейської і американської безпеки, який був засадничим і в часи «холодної війни», та «переговори з Росією мають вестися єдиним голосом Заходу». Польський експерт також наголошує, що Захід має «відкинути такий елемент плану Медведєва, як право вето з боку Росії щодо будь-яких рішень НАТО і ЄС у галузі оборони». Януш Онишкевич висловлює переконання, що «консультації з Дмитром Медведєвим щодо його плану європейської безпеки мають включати й такі країни колишнього СРСР, якою є Україна». «І тут найкращою основою для переговорів із Росією може бути декларація ОБСЄ, подібна до тієї, котра ухвалена у 1999 році в Стамбулі», зауважує польський політик і експерт. На завершення свого матеріалу в празькій «Днес» президент Євроатлантичної асоціації попереджає, що «ніякі угоди з Росією не мало б підписуватися до того часу, поки матимуть місце сумніви щодо здатності Росії дотримуватися нормальної поведінки на міжнародній арені».

Французька «Монд» вважає, що «Дмитро Медведєв знову буде в Довілі пропонувати свою ідею «пакту» про європейську безпеку, до якої Німеччина ставиться з інтересом, Вашингтон уже давно її відкинув, а Франція, хоча й формально не сказала «ні», все ж вона не має ілюзій стосовно російських намагань перекроїти європейську архітектуру безпеки». Паризьке видання цитує тут радника президента Ніколя Саркозі, котрий пояснив: «У зв’язку з перезавантаженням стосунків США з Росією, економічною кризою, змінами в Україні і побоюваннями у зв’язку з посиленням позицій Китаю, російська дипломатія, певно, згадала про переваги співпраці із західними країнами. Однак нова позиція Росії слабка, її необхідно зміцнювати». При цьому речник Єлісейського палацу додав, що «Росія продовжує вважати НАТО і ПРО загрозами для неї, а позиція Кремля щодо «заморожених конфліктів» продовжує затьмарювати стосунки». У статті також лунають заспокійливі попередження для всіх незапрошених у Довіль, що, мовляв, ніякого рішення тут ухвалювати не планується.

Російська «Нєзавісмая газета» наголошує, що жоден із елементів минулорічного скандалу з продажем владою Президента Ющенка зброї до Грузії напередодні і в дні наступу Росії в Грузії, у серпні 2008 року, так і не був «розкручений» адміністрацією Віктора Януковича. І це не лише тому, що сам Янукович був на посаді прем’єра у 2006-7 роках, коли цієї зброї, включно зі скандальними «Буками» та радіолокаторами, Україна продала Грузії найбільше, а й з тієї простої причини, що продовження співпраці з Тбілісі у цій галузі буде детально обговорене, але після засідання українсько-російського Комітету з економічної співпраці наступного тижня у Києві під керівництвом Азарова й Путіна. Потім Микола Азаров поїде до Тбілісі, газета стверджує, що «Київ продовжить постачання зброї до Грузії».

Брюссельське видання «Business New Europe» оприлюднила редакційний матеріал під красномовною назвою «Путінізація України», в якому йдеться про намагання Віктора Януковича вибудувати в Києві нову владну вертикаль на зразок авторитарної путінської в Росії. У статті йдеться, що Януковичу доводиться набагато важче, бо його влада не має таких «російських козирів», як нафта і газ, та й українські олігархи і опозиція суттєво відрізняються від російських у бік їхньої більшої незалежності і потужності. Також прогнозується непростий сценарій стосунків між українським олігархами і Януковичем, можлива часткова розв’язка яких станеться у грудні під час приватизаційного конкурсу щодо «Укртелекому», коли Ахметову буде запропонований «ласий кусень», хоча вже сьогодні він «ізольований від контактів із Януковичем»... У статті в «Business New Europe» також не виключається, що Янукович може вдатися для зміцнення своєї влади «й до брудніших методів проти того ж народу України», хоча «протестний потенціал українців» значно вищий, аніж у росіян.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG