Доступність посилання

ТОП новини

Бродський: контроль за виготовленням закордонних паспортів – Нацбанку


Київ – Закордонні паспорти має виготовляти Національний Банк, а не концерн ЄДАПС (Єдиної державної автоматизованої паспортної системи). Про це заявив голова Держкомпідприємнитва Михайло Бродський. За його словами, він уже написав відповідного листа Президентові Віктору Януковичу, в якому нагадав, що ще у першому указі Президента Леоніда Кучми йшлося про те, що закордонні паспорти мають виготовлятися на державному підприємстві. Ідею Михайла Бродського підтримують лише представники парламентської опозиції.

У державі створена приватна монополія на виготовлення бланків суворої звітності, заявив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський. За його словами, монополістом є приватний концерн ЄДАПС. Крім того, чиновник повідомив, що він звернувся до Генерального прокурора з проханням надати йому охорону, оскільки він зачепив чиїсь бізнес-інтереси, звернувшись до Президента з проханням позбавити ЄДАПС права виготовлення закордонних паспортів.

Михайло Бродський також заявив, що народний депутата від Партії регіонів Василь Грицак, негласно контролюючи ЄДАПС, отримує від усієї країни мільярди доларів за виготовлення бланків суворої звітності та голограм. Василь Грицак заперечив звинувачення.

«Хворий шизофреник. Може говорити все, що він забажає. Хтось йому погрожував, якусь охорону просить. Приплітає моє прізвище до цього. У нього якісь такі ідеї, що абсолютно не відповідають логіці держави. Ця людина немає освіти. Він виконує чиєсь завдання», – каже депутат.

Чиновника підримує опозиція

Натомість, урядового чиновника Михайла Бродського підтримують представники опозиції. Так, екс-заступник міністра внутрішніх справ, народний депутат він НУНС Генадій Москаль пояснив, що ЄДАПС виготовляє не закордонні паспорти, а лише додаткові елементи захисту. Втім, за словами опозиціонера, навіть це не вписується в законодавчу логіку.

«Ми ухвалили закон про захист персональних даних, де чітко все розписано. 1 січня 2011 року закон вступає в дію. Уряд має готуватися. Такі кошти, щоб можна було закупити обладнання для захисту паспортів і щоб їх приймали на кордонах Євросоюзу, можуть бути тільки у Нацбанку», – підкреслив опозиціонер.

Своєму створенню консорціум ЄДАПС завдячує указам Президента Леоніда Кучми, який зобов’язав МВС забезпечити створення Єдиної державної автоматизованої паспортної системи. Тендер на виконання відповідних державних замовлень виграла приватна структура, назва якої збіглася з абревіатурою держпрограми.

Курував цей процесс саме Василь Грицак, нині депутат, а тоді начальник департаменту ресурсного забезпечення МВС. Він же від імені МВС укладав із ЄДАПС контракт.

На сьогодні імена всіх фізичних осіб – засновників комерційних підприємств, які увійшли до консорціуму, не розголошуються. І навіть МВС, постійно працюючи з ЄДАПСом, такою інформацією офіційно не володіє.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG