Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент зачекає з критикою України до завершення виборів


Брюссель – Парламент Євросоюзу у четвер переніс принаймні на тиждень голосування щодо резолюції про стан демократії в Україні. Після жвавих обговорень депутати розділилися на два табори: ті, що виступають за негайну реакцію на утиски засадничих свобод, і ті, котрі утримуються або хочуть спочатку простежити за перебігом місцевих виборів. Прихильники критичної позиції навіть закликали не піддаватися тиску, який чинить на членів Європарламенту провладне лобі з українських посольств.

Європейські парламентарі не відмовляються від своїх тривог щодо української демократії. Проте й не хочуть робити передчасних критичних зауважень новій українській владі. «Зачекаймо, принаймні, до наступної пленарної сесії», – закликав депутат від Австрії Ханнес Свобода.

«Багато з нас висловили занепокоєння розвитком подій в Україні, – зауважив він. – Але наступного тижня ми зустрінемося з міністром закордонних справ, ми матимемо місію спостерігачів на виборах, ми проведемо засідання Комітету з міжпарламентського співробітництва у Києві та Одесі. Тому буде справедливо голосувати щодо цієї резолюції одразу після цього візиту».

Потрібно не піддаватися тиску провладного українського лобі – Ґалер

Тим часом, за ухвалення резолюції саме перед виборами виступив депутат від Німеччини Мікаель Ґалер, який заявив, що цього разу доволі очевидна необхідність голосування до виборів.

«З огляду на вторгнення секретної служби у життя багатьох людей, масового недопуску опозиції до виборчих комісій чи використання фальшивих партійних списків, щоб збити виборців із пантелику. Тож будьмо знову єдиними в ім’я демократії», – наголосив Мікель Ґалер, закликаючи не піддаватися тиску провладного лобі з українських посольств у державах ЄС.

Проте уже сам факт таких жвавих дискусій у парламенті ЄС щодо сповільнення демократичних процесів в Україні є важливим сигналом нинішній владі. Так вважає комісар ЄС із питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Філе.

«Україна потребує нашої підтримки та час від часу нашої оцінки стану речей, – заявив представник виконавчої влади ЄС. – Але чого нам слід уникати, так це втягування Євросоюзу у штучні дебати. Це важливіше для стабільності або для відданості (європейським) цінностям».

А тим часом, «за» та «проти» резолюції щодо ситуації в Україні суттєво поділили європейських депутатів.

«СБУ повернулася до радянської епохи» – євродепутат


«ЗМІ та громадянське суспільство (України) перебуває під постійним тиском, а українська секретна служба мовби знову повернулася у радянську епоху, – зазначив представник Румунії Траян Унґуряну. – Тому ми повинні відверто висловити у цій резолюції наше занепокоєння».

Румунський євродепутат, зауваживши, що «недемократична українська влада не може бути надійним партнером європейської співдружності», закликав зробити ухваленням резолюції сигнал владі України, що «одні тільки дружні заяви не можуть гарантувати тісніших зв’язків із ЄС».

У такої позиції виявилося багато опонентів, які заявляли, що нині не час для критики, бо цим євродепутати можуть вплинути на місцеві вибори. Ханнес Свобода, зауважив, що попри всі негаразди, не слід втручатися у внутрішні справи України. Хоча його колеги з Польщі все ж наполягали на тому, що Європа має допомогти українській владі усвідомити, що опозиція відіграє важливу та законну роль у демократичній державі, такі ідеї підтримали й інші депутати.

«Янукович під контролем»

Зокрема, парламентар із Великої Британії Чарльз Таннок заявив: «Захід ретельно стежить за процесом (в Україні), Президент Янукович перебуває під постійним тиском, завоювання Помаранчевої революції все ще міцні, а українське громадянське суспільство зросло на них і стало потужним».

«Але нам слід уникати вторгнень у внутрішні справи України», – застерігає при цьому британський представник у парламенті Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG