Доступність посилання

ТОП новини

Арешти перед місцевими виборами


Народний депутат від КПУ Леонід Грач
Народний депутат від КПУ Леонід Грач

Леонід Грач Ми маємо виходити з того, що в Україні оформився і ствердився корупційний режим. І цей режим, повсякчас продукує кримінальні відносини між владою, громадянином і суспільством. Тому, за великим рахунком, сьогодні кожному чиновнику можна висунути корупційні претензії. Але арешти перед місцевими виборами – це вже політичні репресії, а не боротьба з корупцією.

Я неодноразово, багато років поспіль, піднімав питання про безлад у системі землевідведення на південному узбережжі Криму. А земля ПБК це найдорожча земля в Україні, після Конча-Заспи. І якщо взяти сьогодні високих керівників, і минулих, і теперішніх, від Президента – до МВС, співробітників прокуратури, судів, народних депутатів, то виявиться, що вони всі є землевласниками.

Ті товстосуми, які понабудовували в Лівадії, на полях й виноградниках заводу об’єднання «Масандра», в ботанічному саду – скрізь сліди великої буржуазії, зокрема й донецької. Там і дача самого Президента.

Тому селищні голови, яким земля потрапила у розпорядження – стали одночасно і корупціонерами і «цапами відбувайлами» в одній особі.

Тут немає чистого правового підходу

Ніякого чистого правового підходу тут немає. Бо, чому не арештовували 2-3 місяці тому? Чому це треба було робити саме в період, коли люди висувалися і реєструвалися кандидатами?

Так зробили з гурзуфським головою Гамалем і лівадійським селищним головою Мамикіним, і багатьма іншими.

От яскравий приклад: масандрівська селищна рада, яка задовольняла земельні бажання усіх і також Віктора Януковича. Теперішня діюча голова цієї селищної ради, член Партії регіонів – нікуди не висувається, як багато інших керівників органів місцевого самоврядування ПБК, але їх все одно поарештовували.

Саме в селищі Масандра все вирішувалося на користь Президента – як прирізати землі від ботанічного саду і з полів НДІ «Магарач». З іншого боку, саме в Масандрі відбулися грубі порушення – на які я звертав увагу своїми запитами і до Президента, і до прем’єр-міністра, і до генерального прокурора, і до МВС – це незаконне відторгнення 1, 5 гектара землі від санаторія «Долоси», єдиного санаторія в світі, де кліматолікуванням лікують найважчі форми цукрового діабету. Цей санаторій підпорядкований Міністерству охорони здоров’я, і на це потрібно було рішення Кабінету міністрів, а вирішили це на рівні голови селищної ради.

Чому ці факти не розслідують? Чому цьому не дають відповідну правову оцінку?

Арешти носять політичний характер

Я переконаний, що усі арешти носять політичний характер і їх затіяли спеціально під вибори. Думаю, що після 31 жовтня, в зв’язку з тим, що такі високопоставлені люди отримували кримську землю – все стихне і справи у судах «розсиплються». Адже, цю землю роздавали у роки, коли вся влада в Криму, починаючи з 2006 року, належала регіоналам і Блоку «За Януковича».

Добре видно ситуацію на прикладі Гурзуфа. Усім керував ніхто інший, як ще в недалекому минулому найкращий соратник і друг – народний депутат від Партії регіонів Антон Пригодський. Він же був «смотрящім по Криму», як кажуть у певних колах, і саме він сказав, що більше 100 гектарів землі заповідника необхідно віддати під гольф-клуб.

Тепер же звинувачують селищного голову Гамаля. З точки зору права – він винуватий, якщо звісно так ухвалить суд. А з точки зору тиску на нього!? Хто розгляне те, як з нього витискалися ці рішення, і як його штовхали на них?!

Тому я вимагаю, щоб зараз припинили ці політичні репресії, дали людям взяти участь у виборах, а вже потім об’єктивно вивчили усі зловживання з виділенням землі й карали винних.

Треба ж ще поважати людей, які живуть у цих селах, селищах і містах, а у них ще до виборів забирають вибір. Так до складу 66 ялтинських дільничних комісій затвердили від Компартії – одну людину, від партії Союз – нікого, Сильна Україна – нікого, зате Партія регіонів – 66, Народна партія – 66, партії, які обслуговують владу: Народно-демократична партія, Демократична партія України, партія Державного нейтралітету – 66.

За яким правом це зроблено? Чим це можна пояснити? Окрім того, як захват влади для фальсифікації виборів.

Після виборів вже нехай наводять порядок і розбираються з усіма, а не тільки з головами кримських селищних рад. Арештованим втрачати немає чого! Вони розкажуть все – хто вимагав, хто тиснув, хто обіцяв прикриття! І цей ланцюжок приведе до Києва.

Наголошую, що сановні землевласники південного берега Криму – хабарів не давали, вони давали накази. Тому, тут корупція не у діях керівників місцевого самоврядування. У цьому сенсі дійсно є політичні тиск, який іде від Партії регіонів.

Леонід Грач, народний депутат від КПУ

На дотичну тему читайте: Проблеми інтеграції кримських татар в українське суспільство

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG