Доступність посилання

ТОП новини

Чиновників тепер навчатимуть віртуально, та чи ефективно?


Київ – При Міністерстві фінансів запрацював віртуальний університет. У зв’язку з ухваленням нового Бюджетного кодексу необхідно провести перепідготовку сотень тисяч працівників системи державних фінансів. Задля цього вирішили використати сучасні технології і на відстані перевчати фахівців по всій Україні. Країни Європи вже давно успішно використовують таку ефективну й ощадливу перекваліфікацію державних службовців. В Україні ж у полі віртуальної освіти поки що лише Міністерство фінансів.

На сайті Міністерства фінансів відтепер з’явився віртуальний університет. Кожен охочий може не просто ознайомитися з положеннями нового бюджетного кодексу України, а й прочитати коментарі науковців, які роз’яснюють ті чи інші положення документу, говорить міністр фінансів Федір Ярошенко.

«Зараз кожен державний службовець має комп’ютер і має доступ в інтернет. Будь-які знання працівник може отримувати, не відходячи від свого робочого місця», – зазначив міністр.

За словами Ярошенка, у зв’язку з ухваленням нового Бюджетного кодексу нині сотні тисяч працівників у системі державних фінансів, а також в інших органах влади, потребують перекваліфікації з питань організації бюджетного процесу. Але наразі організувати курси, лекції та переатестацію для такої кількості фахівців просто фінансово неможливо.

Федір Ярошенко
На організацію віртуального університету не витратили жодної копійки


На організацію ж віртуального університету, за словами міністра, не витратили жодної копійки. Науково-педагогічні кадри Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі розробили матеріали для віртуального університету безкоштовно.

Але лише на ознайомленні з матеріалами навчальний процес для державних службовців не завершиться. Рівень засвоєння знань перевірятимуть обов’язково у всіх дотичних до організації бюджету державних службовців, наголошує міністр фінансів.

Уже до кінця цього року перекваліфікацію у віртуальному університеті мають пройти близько 40 тисяч чиновників. Оцінюванням знань за результатами навчання буде Центр незалежного тестування.

«У нас уже йде всеохопна реєстрація учасників віртуального університету. Вийшов новий закон, якщо державний службовець не буде вивчати нормативні документи та закони, то що ж це за державний службовець?!» – каже Ярошенко.

Натомість депутат-нунсівець Ярослав Джоджик, член парламентського бюджетного комітету, вважає, що ефективне навчання фахівців фінансової сфери можливе лише на стаціонарній основі. «Можливо, просто хтось хоче галочку собі поставити, що навчання було проведене, – говорить депутат. – Але, в кінцевому рахунку, не дбаючи про його ефективність».
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG