Доступність посилання

ТОП новини

Азаров висловив зауваження ЄC щодо зони вільної торгівлі


Україна має низку зауважень до позиції Європейського Союзу стосовно переговорів про створення зони вільної торгівлі, заявив прем’єр Микола Азаров. Відповідні питання він озвучив під час зустрічі з єврокомісаром із питань торгівлі Карлом де Гухтом сьогодні у Києві.

«Хотів одразу звернути Вашу увагу на низку питань, що потребують обговорення. Ці питання для нас принципові і їх необхідно вирішити», – сказав Азаров на початку зустрічі.

Зокрема, за його словами, Україну непокоїть питання відмови від експортних субсидій у двосторонній торгівлі. Крім того, Україна просить відмовитися від механізму ввізних цін на сільськогосподарську продукцію. «Встановлення таких цін одразу робить нашу продукцію неконкурентоспроможною на ринку», – заявив прем’єр.

Також Україна пропонує розглянути питання динаміки тарифних квот і зниження тарифних мит. «Мається на увазі поступове розширення квот і зниження розміру мит», – уточнив Азаров. Крім того, Україна пропонує відмовитися від інструменту торговельного захисту на вільну торгівлю. «Особливо нас непокоїть ситуація, пов’язана зі сферою послуг», – наголосив Азаров.

Наступна, за словами прем’єра, дуже важлива позиція – це автотранспорт. «Для нашої країни це 34 тисячі авто перевізників», – заявив Азаров.

Непокоїть Україну і питання енергетичних ресурсів. «Ми приєдналися до енергетичної хартії і виключення із зони вільної торгівлі енергетичних послуг робить нашу участь в європейській енергетичній хартії практично недоцільною», – заявив прем’єр. «Не знаходить нашого розуміння ваша пропозиція про створення окремого механізму врегулювання енергетичних суперечок. Як правило, постачальниками енергетичних послуг, газу зокрема, є приватні компанії, акціонерні компанії. А яку причетність держава має до цього?», – зазначив український прем’єр.

Азаров наголосив, що це далеко не повний перелік питань, що виникають.
XS
SM
MD
LG