Доступність посилання

ТОП новини

У Криму за голосуванням «підглядають» тисячі камер


Сімферополь – Серйозних порушень під час голосування в Криму немає, стверджують представники кримської влади і правоохоронних органів. Запорукою недопущення фальсифікацій вони називають камери, встановлені за ініціативою Партії регіонів на всіх виборчих дільницях автономії. Представники ж опозиції повідомляють про значну кількість порушень, а відеозйомку називають ще одним способом тиску на виборців і членів виборчкомів.

Прем’єр-міністр Криму Василь Джарти, який очолює республіканську організацію Партії регіонів, прибув на свою дільницю в центрі Сімферополя з хорошим настроєм. І хоча ще було лише трохи по 9-й ранку, глава кримського уряду поділився доброю для нього новиною: активність виборців перевищила 20%.

На дільниці, де голосував Василь Джарти, справді було багатолюдно, але через невелику кількість кабін для голосування і велику – виборчих бюлетенів, виникли великі черги. Про цю ж проблему повідомляють із усіх регіонів автономії, на деяких сімферопольських дільницях, як, наприклад, повідомив лідер партії «Руська єдність» Сергій Аксьонов, у чергах люди вимушені стояти по дві години.

Голова кримського уряду Василь Джарти, Cімферополь, 31 жовтня
І хоча правоохоронці і виборчкоми повідомляють, що суттєвих порушень вони ще не зафіксували, штаби партій інформують про протилежне. Прес-служба кримської «Батьківщини» повідомила про зафіксовані ще зранку у Бахчисарайському районі уже підписані протоколи з результатами голосування і про «каруселі» в Сімферополі, організовані на користь партії влади.

Партія «Союз» інформує про відсутність на багатьох дільницях інформації про опозиційних кандидатів і про велику кількість бажаючих голосувати вдома: на деяких дільницях Сімферополя їхня кількість перевищує 10%. Багато з тих, хто голосував удома, не писав заяви, а на багатьох дільницях заяви написані одним почерком.

Комуністи звертають увагу на те, що на дільниці в лікарнях привезли удвічі більше бюлетенів, ніж кількість виборців, які перебувають там на лікуванні. Голова кримської організації КПУ Леонід Грач також заявив, що його однопартійцями зафіксовані факти незаконної агітації в день виборів.

Спостерігачі від «Фронту змін» в Керчі виявили неопломбовані скриньки для голосування, а в Сімферополі на кількох дільницях зафіксували голосування виборців поза кабінками. Ще на кількох дільницях спостерігачів від «Фронту перемін» не допустили до процедури перерахунку чистих бюлетенів перед початком голосування.

Порушення виявили навіть представники Партії регіонів. Штаб «регіоналів» повідомив, що зафіксували в Сімферополі випадки підкупу виборців на користь комуністів, а в Джанкої «невідомі провокатори» розклеювали «провокаційні листівки» з агітацією за висуванця Партії регіонів, що дало змогу опозиціонерам поскаржитися закордонним спостерігачам.

«Великий брат» побачить усе?

Разом із тим, «регіонали» заявляють, що виявлені порушення суттєво не вплинуть на перебіг і результати голосування. Одним із методів запобігання цьому вони називають ініціативу Василя Джарти встановити відеокамери слідкування на усіх виборчих дільницях автономії.

Як зазначив сьогодні прем’єр-міністр Криму, голова кримської організації Партії регіонів Василь Джарти, встановлення відеоспостереження дозволить забезпечити прозорість виборів, гарантувати чесність голосування і підрахунку голосів.

Водночас, голова кримської організації партії «Батьківщина» Андрій Сенченко заявив, що відеонагляд за процесом голосування є механізмом тиску провладних сил на виборців і членів виборчих комісій. Андрій Сенченко вважає це способом залякування людей.

За підрахунками місцевих журналістів, вартість обладнання (по дві камери і жорсткий диск на кожній із 1228 дільницях) обійшлося ініціаторам у понад мільйон гривень.

Ініціативу кримського прем’єра-«регіонала» про встановлення вебспостереження за процесом голосування в Криму підтримали 11 кримських організацій політичних партій, які минулого тижня підписали «Меморандум про проведення чесних виборів». Разом із тим, поки не відомо, хто розпоряджатиметься відеозаписами – партійні власники камер чи виборчі комісії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG