Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина запроваджує електронні посвідчення особи


У Німеччині немає внутрішніх паспортів. Цю функцію виконують пластикові картки, які пасують до кожного гаманця. Починаючи від 1 листопада, такі посвідчення оснащуватимуть ще й чіпом, який містить майже всі дані про людину. Таке нововведення дає чимало переваг. Водночас критики вказують і на серйозні недоліки.

Старі посвідчення діють у Німеччині й надалі. Але той, хто замовляє нове, отримує тепер картку зі вмонтованим у неї чіпом. На чіпі в електронній формі записані персональні дані. За бажанням можна внести в пам’ять ще й відбитки пальців. У такому разі підробити документ буде фактично неможливо, стверджують його розробники.

Перевага електронного посвідчення полягає ще й у тому, що чимало бюрократичних справ можна зробити безпосередньо з дому. Для цього потрібен лише комп’ютер, спеціальний зчитувальний пристрій для посвідчення та доступ до інтернету. Отже, не треба витрачати часу на безпосереднє спілкування з чиновниками.

«За допомогою нового посвідчення ви можете тепер також он-лайн робити те, що ви робите за допомогою посвідчення за межами інтернету, а саме – підтвердити свою особу», – пояснив Мануель Бах із Федерального відомства з питань безпеки інформаційних технологій.

Не всі налаштовані так оптимістично. Критики звертають увагу на застарілу техніку, яка застосовується для зчитування даних із картки. Щоб використати електронне посвідчення в інтернеті, слід ввести спеціальний код через свою власну клавіатуру. Враховуючи, що чимало комп’ютерів заражені вірусами, кібер-злочинці цілком можуть таким чином заволодіти таємним кодом.

Проблеми із захистом даних


Організація «Хаос комп’ютер клуб» провела власну перевірку на предмет захищеності і дійшла невтішного висновку. «З чужого комп’ютера ми спробували змінити код. І це нам вдалося. Потім ми спробували з викраденими даними здійснити кілька юридичних дій. Це нам теж вдалося. Тобто, ми здійснили класичну електронну крадіжку», – розповіла в розмові з «Другим каналом» німецького телебачення Констанце Курц.

Таким чином нове електронне посвідчення особи, яке запровадили в Німеччині, ще далеке від досконалості, вказують експерти. Критикується ще один момент, а саме – кошти на новий документ: замість 8 євро тепер доводиться платити цілих 28. А якщо хтось хоче мати більш сучасний зчитувальний пристрій із автономною клавіатурою, той мусить викласти ще близько 100 євро. Не дивно, що в офіційних установах, які видають посвідчення, черг за новим документом немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG