Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада і Рада міністрів Криму будуть повністю «блакитними»?


Сімферополь – Кримський парламент на 80% складатиметься із висуванців Партії регіонів. Хоча офіційні підсумки виборів у Криму ще не підведені, таку заяву зробив лідер кримських «регіоналів», прем’єр-міністр автономії Василь Джарти. За його даними, окрім його однопартійців, до Верховної Ради АРК потраплять представники ще 5 партій, але там не буде опозиційної «Батьківщини». Підбиття підсумків голосування ще триває, але деякі політичні сили заявляють про необхідність повного перерахунку голосів.

Лідер кримських «регіоналів» Василь Джарти, наводячи попередні дані голосування до Верховної Ради Криму, посилався на паралельний підрахунок, що вівся спостерігачами від Партії регіонів. За словами прем’єра, у 49 мажоритарних виборчих округах із 50 – перемогли «регіонали», лише у Красноперекопську перемогу святкуватиме колишній представник Президента Сергій Куницин, який балотувався від партії «Союз».

У багатомандатному багатопартійному окрузі Партія регіонів зібрала близько 48%. Другими поки що йдуть комуністи – у них 7 з половиною відсотків, у Народного Руху України (Меджлісу) – 6 з половиною. Партія «Союз» має трохи більше ніж 5 відсотків, а «Російська єдність» – лише 3,9%. «Сильна Україна» – близько 3 з половиною. «Батьківщина», за версією Василя Джарти, тривідсотковий бар’єр не подолала, зібравши тільки 2,6% голосів.

Експерти розійшлися в оцінках достовірності й правдивості цих неофіційних даних, але більшість погоджується з думкою, що ці цифри більш-менш відповідатимуть остаточним результатам, які за два дні має подати Виборча комісія АРК, тому що і кримський виборчком, і дільничні комісії перебувають під тотальним контролем «регіоналів».

Проти лому в Криму прийому не знайшли


Лідери Партії регіонів стверджують, що вибори пройшли чесно і прозоро, а згадані результати є справедливими.

Разом з тим, голова республіканського комітету Компартії Леонід Грач у середу назвав рівень фальсифікацій «критичним» і зажадав повного перерахунку бюлетенів. Якщо цього не буде зроблено, то комуністи погрожують організувати загальний страйк. Партія «Союз» теж закликала до перерахунку, але лише в Сімферополі.

Один із керівників партії «Руська єдність» Сергій Шувайников в інтерв’ю Радіо Свобода визнав, що «русоєди» розраховували на значно більше. Перед виборами дехто з лідерів «Руської єдності» замахувався на 25-30%. Теперішню нищівну поразку Серхій Шувайников пояснює тим, що партія встигла зареєструватися лише незадовго до початку виборчої кампанії.

Лідер виборчого списку НРУ Рефат Чубаров теж заявив Радіо Свобода, що не дуже задоволений результатом, який списує на тиск влади і підступи опозиційної Меджлісу організації «Міллі Фірка». Втім, результат останньої просто провальний: Українська селянська демократична партія, у списках якої йшли «міліфірковці», набрала близько піввідсотка.

Рефат Чубаров пожалкував лише, що Рух-Меджліс не перегнав комуністів. Але відзначив, що рухівці у Криму набрали удвічі більше голосів, аніж «Руська єдність», підтримувана Кремлем.

Лідер кримської організації «Батьківщини» Андрій Сенченко вважає підсумки виборів повністю фальсифікованими, а недопуск його однопартійців до парламенту прогнозованим. Він пояснив Радіо Свобода, що «регіонали» отримали «рознарядку» і тепер «рихтують» результати до її вимог. Мовляв, скільки б «Батьківщина» не набрала відсотків, проти «регіонального лома» жодного «прийому» поки немає.

Тим часом Василь Джарти повідомив, що перша сесія новообраної Верховної Ради Криму відбудеться 17 листопада і він рекомендуватиме на посаду її голови нинішнього спікера Володимира Константинова. А сам збирається залишитися керівником нового кримського уряду.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG