Доступність посилання

ТОП новини

Україною прокотився «День гніву» підприємців


Акція проти нового податкового кодексу біля парламенту
Акція проти нового податкового кодексу біля парламенту

Київ -– Четвертого листопада у найбільших містах України прокотилася хвиля протестів представників малого та середнього бізнесу, яку організатори цієї акції назвали «Днем гніву». Підприємці у такий спосіб протестують проти ухвалення Верховною Радою Податкового кодексу.

Близько двох тисяч підприємців мітингували сьогодні і біля будинку Верховної Ради, у якій вранці перебував і Президент України Віктор Янукович. Люди розмістилися по периметру огорожі, тримали плакати з написами: «Полтава проти нового Податкового кодексу», «Верховна Рада проти народу. Хто виграє?» та інші.

Серед мітингувальників можна побачити представників Одеської обласної асоціації роботодавців, Спілки підприємців малого й середнього бізнесу в Одеській області, представників із західної України.

На площі перед Радою було шумно, мітингувальники барабанили дерев'яними палицями в металеві відра, вмикали сирени. Вони дружно скандували гасло: «Україна для людей, а податки для влади».

Майдан перед Верховною Радою на знак протесту закидали рулонами туалетного паперу.

У регіонах теж мітингують і страйкують

Як повідомив власний кореспондент Радіо Свобода у Львівській області, акція протесту пройшла і у Львові.

Тут вранці під стінами місцевої облдержадміністрації зібралися близько 2 тисяч підприємців. Вони скандували антиурядові гасла і тримали в руках численні плакати. До того ж, вранці львів’яни побачили чимало зачинених крамниць, власники яких підтримали всеукраїнський страйк.

Напередодні акції Олександр Данилюк, керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницької діяльності як один із організаторів акції підприємців сказав:

«Підприємці і профспілки оголосили 4 листопада «Днем гніву» в Україні. Враховуючи те, що уряд зайняв вкрай некомпромісну позицію і відмовляється від будь-якого діалогу, ця акція також оголошена безстроковою. Ігноруючи законні вимоги представників малого і середнього бізнесу, влада демонструє повне нерозуміння ситуації, чим ще більше радикалізує її».

На думку Олександра Данилюка, до страйкарів почали приєднуватися тисячі підприємців, які досі не демонстрували активної протестної позиції. Це обурення діями та планами уряду щодо малого та середнього бізнесу має значну політичну складову.

Влада «глуха» до вимог підприємців

Представники малого і середнього бізнесу занепокоєні намірами уряду ліквідувати спрощену систему оподаткування, збільшити вартість патентів на підприємницьку діяльність у 5-10 разів, запровадити касові апарати на кожному робочому місці. Крім того, у 5 разів можуть зрости штрафи, запроваджується і шість нових видів перевірок та інше.

Зазначимо, що голова Верховоної Ради Володимир Литвин доручив профільному парламентському комітету й апарату Ради інтенсифікувати роботу над проектом Податкового кодексу для розгляду його в другому читанні.

У першому читанні кодекс ухвалили 7 жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG