Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче більше платити за дітей


Київ – Допомога при народженні дитини та допомога малозабезпеченим батькам має підвищитися удвічі. З такою ініціативою виступив 9 листопада Президент України Віктор Янукович. Відповідні законопроекти він подав на розгляд парламенту. Перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова впевнена, що в держави на це коштів вистачить. Думки ж експертів щодо соціальних ініціатив Президента розділилися.

9 листопада Віктор Янукович подав до Верховної Ради два законопроекти, які містять зміни до законів «Про державну допомогу сім’ям із дітьми» та «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

Президент прорахував суми виплат ще до виборів – Акімова

Ірина Акімова
Якщо парламент ухвалить ці законопроекти, то збільшаться удвічі одноразова та загальна допомога при народженні дитини та допомога малозабезпеченим родинам із дітьми, а виплати триватимуть удвічі довше, повідомила журналістам перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова.

«Сума допомоги після народження першої дитини збільшиться до 25 тисяч 50 гривень, другої – до 50 тисяч ста гривень, на третю та інших дітей допомога зросте до 100 тисяч 200 гривень, – розповіла Ірина Акімова. – На кожну дитину від 3 до 13 років кожна малозабезпечена родина буде отримувати не менше 250 гривень. Нагадаю, що ці суми були зафіксовані у передвиборній програмі Президента».

У разі, якщо парламент затвердить нові суми соціальних виплат, навантаження на бюджет від них буде незначним, однак владі все одно доведеться вишукувати додаткові кошти, говорить виконавчий директор фонду Блейзера в Україні Олег Устенко.

«Наш бюджет – дефіцитний. Якщо дефіцит додатково збільшиться, треба шукати кошти – збільшувати борги країни, або друкувати гривні. Але ліміт позик ми вже вичерпали. Крім того, уряд орієнтується наступного року на нижчий рівень інфляції, тож навряд чи друкуватиме гроші. Розрахунок Президента може бути таким: або бюджет має потрібні для підвищення ресурси, або потреба захистити найменш захищені верстви є надзвичайно нагальною», – вважає Устенко.

Адекватна робота і зарплата зробили б соціальні виплати необов’язковими – експерт

Неприпустимим вважає будь-яке підвищення соціальних зобов’язань держави директор соціальних програм центру Разумкова Людмила Шангіна.

«Подібні кроки, на жаль, завжди політизовані і завжди робляться напередодні виборів. З цього можна зробити висновок: вибори навесні таки будуть. Ці кроки не матимуть суттєвого впливу на збільшення добробуту населення. Перше і єдине, що мають зробити Президент та уряд у цьому напрямку, – створити якісні робочі місця та гідну заробітну плату», – каже Шангіна.

Між тим, Ірина Акімова наголосила: найімовірніше, виплати зростуть на початку 2011 року. І зауважила, що держава має ресурси для такого підвищення соціальних виплат, а кошти на це мають бути передбачені в новому бюджеті.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG