Доступність посилання

ТОП новини

Черкаси із Симоненком


Дар’я Бунякіна

Черкаси – Сьогодні у Черкасах таки відкрили пам’ятник Василю Симоненку, офіційну презентацію якого переносили вже двічі за останні три місяці. Ініціатором появи пам’ятника видатному українському поетові-шістдесятнику виступив мер міста Сергій Одарич.

Створено пам’ятник із бронзи, найдавнішим способом лиття – по ливарних воскових моделях. Висота самого пам’ятника без підставки – два метри, а вага близько тонни.

За словами архітектора Владислава Димйона, який керував роботою створення пам’ятника Симоненкові, цього разу нарешті вдалося втілити новий, «містичний» проект, який за радянської влади ні в якому випадку не був би затвердженим.

«Є крило того генія, яке знесло його на висоту, з якої він сходить до нас. І крило перетворюється на той папір, матеріал, на якому працюють журналісти, поети, письменники. І на тому папері крила є його вірш, який вибрано нами в духовному плані», – говорить Владислав Димйон.

Замовником пам’ятника Василю Симоненку виступив як приватна особа нинішній мер Черкас Сергій Одарич. За словами очільника мерії, на встановлення самого пам’ятника, вартість якого загалом склала 450 тисяч гривень, надали кошти кілька джерел, а на реконструкцію Палацу одружень, за яким у сквері розташовано пам’ятник, виділили гроші з міської скарбниці.

«Ми не хотіли просто ставити пам’ятник. Однозначно хотіли зробити сквер – місце затишне. На цей момент ще не всі робити завершені. І я бачу це місце, як місце поетичних зустрічей, поетичних читань», – говорить Сергій Одарич.

Однак відкривала пам’ятник Симоненкові не лише міська влада, а й обласна. Саме на сайті ОДА 15 листопада з’явився анонс про урочистості 16 листопада. Втім, 16 листопада відкриття не відбулося: у прес-службі ОДА повідомили, що очільник області Сергій Тулуб перебуває у відрядженні і пам’ятник відкриють наступного дня. У середу обласні керівники на чолі із губернатором Сергієм Тулубом все ж взяли участь у церемонії, щоправда, із запізненням на годину від зазначеного часу.

«Народжений своїм словом рятувати українську націю»

Серед гостей на відкритті пам’ятника були українські письменники, онука Василя Симоненка, а також його однокурсник, очільник Конгресу української інтелігенції міста Києва Микола Сом. За його словами, такі поети як Василь Симоненко народжені своїм словом рятувати українську націю.

«Оце щастя, що є ота хата на Полтавщині, що тут є пам’ять, до речі, на Черкащині, де він довчався, є прекрасний музей, а тут могила Василя Симоненка», – сказав Микола Сом.

Новий пам’ятник Василю Симоненку, який встановили у центрі Черкас, – це вже друга спроба увіковічнити поета в місті. Перша спроба була напередодні березневих виборів 2006 року за сприяння тодішнього мера Черкас Анатолія Волошина. Однак пам’ятник тоді швидко демонтували, оскільки він був низької художньої якості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG