Доступність посилання

ТОП новини

Обама закликає ратифікувати угоду СНО


Президент Барак Обама, поруч колишній державний секретар Генрі Кісінджер, Білий дім, 18 листопада 2010
Президент Барак Обама, поруч колишній державний секретар Генрі Кісінджер, Білий дім, 18 листопада 2010

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама закликав Сенат ратифікувати американо-російську Угоду про скорочення стратегічних ядерних озброєнь ще цього року. Він назвав питання ратифікації найвищою мірою пріоритетним.

Заяву президент Обама зробив на нараді у Білому домі за участю кількох авторитетних прихильників Угоди – колишніх міністрів, як демократів, так і республіканців. Всі вони виступають за якнайшвидшу ратифікацію Угоди про скорочення озброєнь, підписану у Празі навесні цього року під час зустрічі президента Обами з Дмитром Медведєвим, президентом Росії.

Нова Угода передбачає скорочення протягом наступних 7 років ядерних арсеналів обох країн приблизно на третину. Кожна сторона має залишити в себе 1550 стратегічних боєголовок і 700 засобів доставки. Угоду схвалюють учасники наради у Білому домі, три колишні державні секретарі: республіканці Джеймс Бейкер і Генрі Кісінджер і демократ Мадлен Олбрайт, а також колишні міністри оборони: демократ Вільям Перрі та республіканець Вільям Коен.

«Це не є традиційно демократичною чи республіканською проблемою. Це радше проблема американської національної безпеки. Я сподіваюся, що ми (ратифікуємо Угоду) ще до закінчення (цього року повноважень нинішнього Конгресу). Тим самим ми надішлемо росіянам чіткий сигнал, що ми серйозно наставлені щодо скорочення ядерних арсеналів. Ми також дамо знати світові, що ми серйозно наставлені щодо сприяння непоширенню ядерної зброї», – заявив президент США.

Швидка ратифікація навряд чи можлива

Угоду має ратифікувати Сенат двома третинами голосів, це значить, 67 голосів із 100. Поки що такої кількості прихильників Угоди Білий дім не має. Республіканці не виступають проти Договору, але вони не поспішають з його обговоренням.

Джон Кайл, один з лідерів республіканської меншини у Сенаті, сказав у телевізійному інтерв’ю: «Ми повинні переглянути все, мати конструктивну дискусію з урядовцями, що мають до діла з дотримуванням (пунктів Угоди), і, очевидно, мусимо порадитися з експертами, провести слухання і дебати в Сенаті. І ще один фактор, який може визначити мою підтримку Угоди – це план модернізації (арсеналу), що його президент мусить представити Конгресові, щоб подбати про наш арсенал і ядерні засоби стримування».

Сказане законодавцем фактично означає, що за таких передумов Угоду цього року ратифікувати Сенатові навряд чи вдасться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG