Доступність посилання

ТОП новини

У Криму кілька незалежних журналістських сайтів зазнали кібератаки


Сімферополь – У Криму одразу кілька незалежних журналістських інтернет-ресурсів зазнали потужної кібератаки. В результаті цього сайти Центру журналістських розслідувань, Бюро судової інформації, Інформаційного прес-центру та деякі інші майже добу залишалися недоступними.

Зловмисники зламали коди сервера, де розташовані усі сайти кримської громадської організації «Інформаційний прес-центр». Хакери заблокували роботу всіх інтернет-ресурсів, створених прес-центром.

Серед них – сайти Центру журналістських розслідувань, Бюро судової інформації, самого Інформаційного прес-центру, а також інтернет-видання «Екополіс Севастополь» та «Громадянин Великої Ялти» і навіть дитяче видання Школи молодих репортерів «Юніор-прес».

Для подолання наслідків кібератаки довелося залучати веб-програмістів із Києва. Представники провайдера кажуть, що вперше зіштовхнулися з такою серйозною атакою.

Керівник прес-центру Валентина Самар розповіла, що найскладніше було «підняти» найрезонансніший і «найважчий» сайт Центру журналістських розслідувань. На ньому викладені також телевізійні програми «Питання національної безпеки», досьє на політиків і посадовців, великий масив правової інформації, а також багато розслідувальних матеріалів, підготовлених Центром. Станом на п’ятницю всю інформацію вдалося відновити.

Хакери знищили було весь контент сайту Центру журналістських розслідувань, починаючи з 31 жовтня, залишивши на головній сторінці напис англійською: «Вторгнення!!! «aGReSIF». Де захист? Немає: крок за кроком в напрямку до смерті…». Експерти кажуть, що атака була груповою, але під одним ніком «aGReSIF». У мережі ця група іменує себе ще як «TurkishDefacer».

Впливові незалежні видання «замовили»?

Валентина Самар переконана, що напад був замовленим. «Ми не можемо говорити про підозри, ми можемо говорити про тих, кому не зручна наша робота. Об’єктивно кажучи, в Криму на сьогодні справжніми журналістськими розслідуваннями, причому розслідуваннями корупції займається лише наш Центр журналістських розслідувань. Крім того, відомо, що майже вся медіа-сфера сьогодні залежна від влади. Незалежних залишилися одиниці. І ці «білі ворони» досить незручні для людей, які хотіли б приховувати і свої корупційні дії, і свою кримінальну безвідповідальність і свої кримінальні справи, які ми розслідуємо. Вони стосуються, в тому числі, і посадовців, і політиків», – каже вона.

За останні місяці кількість відвідувачів атакованих сайтів (до речі, створених за підтримки американської організації Internews Network), значно зросла. Щонайменше один з них – Центр журналістських розслідувань – став впливовим у Криму виданням.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG