Доступність посилання

ТОП новини

Митрополита Володимира з 75-річчям особисто привітає Московський патріарх


Митрополит Володимир приймає вітання в оперному театрі
Митрополит Володимир приймає вітання в оперному театрі

Київ – Сьогодні виповнюється 75 років предстоятелю Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) митрополитові Київському і всієї України Володимиру Сабодану. До Києва з цього приводу прибуває патріарх Московський і всієї Русі Кирило. Ювілей митрополита та візит московського патріарха став нагодою не для зближення українських православних церков, а для політичних протестів.

Напередодні митрополит Володимир звернувся з листом до Прем’єр-міністра Миколи Азарова допомогти у «вирішенні організаційних питань», пов`язаних із візитом патріарха Московського. Предстоятель УПЦ МП попросив владу забезпечити обслуговування літака патріарха, безкоштовне обслуговування членів делегації в аеропорту «Бориспіль», транспорт відповідного класу для членів делегацій та інші заходи.

У відповідь глава уряду дав доручення відповідним міністерствам та відомствам надати УПЦ МП сприяння у вирішенні цих питань.

Співробітник відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП протоієрей Микола Данилевич каже, що візит організований за церковні та благодійні кошти.

«Наскільки мені відомо, – каже він, – це, все ж, на кошти церкви і благодійників, які вшанували митрополита Володимира з нагоди його 75-ліття».

Київський патріархат вітатиме з підтекстом

Релігієзнавець Андрій Юраш зазначає, що предстоятелів зарубіжних церков в Україні зазвичай зустрічають на державному рівні. Зокрема, так було і під час попередніх візитів патріарха Кирила і під час візиту Константинопольського патріарха Варфоломія.

Проте цей візит глави РПЦ в Україну має, радше, приватний характер. За словами Андрія Юраша, «абсолютно закономірно, що характер візиту, пов'язаний із конкретною подією в житті українського предстоятеля, не передбачає якихось політичних та ідеологічних заяв».

Сьогодні письмово привітати митрополита Володимира має намір і Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП). За словами речника УПЦ КП єпископа Євстратія, серед іншого, вони в своєму привітанні хочуть зачепити тему єдності українського православ’я.

Проте в УПЦ МП вважають, що ювілей митрополита не привід для таких розмов.

Це різнопланові речі, – каже протоієрей Микола Данькевич. – Хоча я знаю багато представників духовенства, які належать до Київського патріархату, автокефальної церкви, з великою повагою ставляться до митрополита Володимира».

Церква з особливим статусом


Релігієзнавець Андрій Юраш зазначає, що ювілей митрополита Володимира припав на час, коли зараз УПЦ МП фактично отримала від влади статус офіційної церкви.

«Глава української держави демонструє своє надзвичайно шанобливе, поважне ставлення тільки до однієї церкви, до одного предстоятеля, – каже експерт. – Тепер в україні свідомо намагаються практикувати ту модель, яка зараз працює в Росії чи в Білорусі, де є головний партнер і другорядні учасники державно-церковної взаємодії».

Тим часом, святкові заходи за участю московського патріарха супроводжувалися протестами.

Активісти партії «Свобода» провели акцію протесту проти візиту патріарха Кирила та «проти духовної окупації України». При цьому свободівці твердять, що міліція не дала їм провести акцію безпосередньо біля брами Києво-Печерської Лаври, попри те, що акція відбувалась легально.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG