Доступність посилання

ТОП новини

Німецький міністр з питань сім’ї: дитсадкам потрібні чоловіки


Німеччина – У Німеччині вирішили зламати традицію і намагаються спонукати чоловіків до роботи вихователями в дитячих садках. Із такою ініціативою днями виступила федеральний міністр у справах сім’ї Крістіна Шредер. Згідно з офіційними даними, нині на сто виховательок припадає лише три вихователі.

Ситуація в дитячих садках Німеччини, напевно, типова для багатьох країн: із дітьми працюють майже виключно жінки. Представники сильної статі є абсолютною рідкістю в дошкільних закладах. Хіба що на кілька місяців забреде якийсь юнак, що якраз проходить альтернативну службу. Але й ці молоді люди через брак належної освіти можуть виконувати лише роль асистента, але ні в якому разі не повноцінного вихователя.

Німецький міністр у справах сім’ї Крістіна Шредер вважає, що так бути не повинно. В інтерв’ю газеті Hamburger Abendblatt вона заявила, що хоче бачити в дошкільних закладах більше чоловіків. Її мета – кожний дитячий садок повинен мати щонайменше одного чоловіка-вихователя. Виховуючись виключно жінками, діти отримують дещо викривлене уявлення про світ. Від чоловіка діти вчаться речам, які жінка їм дати не може, переконана Шредер. Таким чином, на думку міністра, чоловіки й жінки доповнювали б одне одного у виховательській роботі.

Справа не в зарплаті

У федеральній землі Бранденбург віднедавна вже пропонують чоловікам дворічні курси перекваліфікації на вихователя. Керівник одного з дитсадків у східнонімецькому містечку Нойруппін Юдіт Фрідріх сподівається, що врешті-решт вдасться заохотити багатьох представників сильної статі до кар’єри на виховательській ниві.

«Не думаю, що стримуючим фактором є зарплата. Будівельник заробляє значно менше, а умови праці в нього значно гірші. Принаймні в Бранденбурзі праця вихователів оплачується добре. Гадаю, чоловіки просто ще не зрозуміли, що вони теж можуть працювати вихователями», – зазначила Фрідріх.

Німецький міністр з питань сім’ї Крістіна Шредер у майбутньому взагалі хоче зосередити більшу увагу на підтримці хлопчиків, оскільки за успіхами в навчанні вони часто відстають від дівчат. У розмові з часописом Spiegel Шредер запропонувала не лише збільшити кількість чоловіків-вихователів у дитсадках, але й змінити зміст педагогічних програм: «Якщо дещо утрирувати, то виникає запитання: чи ми часто пишемо диктанти на футбольну тему? Але ж це також цікавить хлопчиків. Чи має йтися виключно про метеликів і поні?»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG