Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштує мандат кримського депутата


Сімферополь – Під час останньої виборчої кампанії політичні партії, які змагалися за мандати Верховної Ради Криму, витратили більше семи мільйонів гривень. За даними Виборчої комісії АРК, рекордсменом за витратами стала Партія регіонів – понад три з половиною мільйони. Втім, зважаючи на велику кількість обраних до кримського парламенту «регіоналів», «собівартість» мандату для Партії регіонів найнижча в автономії.

Загалом шість партій, які потрапили до Верховної Ради Криму, офіційно потратили на виборчу кампанію понад 6 мільйонів 200 тисяч гривень. «Собівартість» мандату у «регіоналів» – 45 тисяч гривень, а всі витрачені гроші надали місцеві парторганізації.

Після «регіоналів» найбільш затратною виявилася кампанія партії «Руська єдність» – майже 740 тисяч. Всі ці кошти, за даними кримського виборчкому, на виборчий рахунок «русоєдов» надійшли виключно від фізичних осіб. А кожне з трьох депутатських місць «Руській єдності» обійшлося у чверть мільйона гривень.

Втім, найдорожчі в перерахунку на одного депутата мандати у «Сильної України». Їх лише два і кожен обійшовся у майже 340 тисяч гривень.

А от у комуністів і рухівців-меджлісівців мандати значно дешевші. Вони отримали по 5 крісел у кримському парламенті і кожне з них обійшлося, відповідно, у 49 і 63 тисячі гривень.

Не всі учасники виборів у Криму оприлюднили свої затрати

У виборах до Верховної Ради автономії брали участь 37 регіональних організацій політичних партій. Однак, офіційні витрати показали лише 14. Решта стверджують, що зовсім не потратилися.

Слід сказати, що з тих політичних сил, що не потрапили до місцевого парламенту, найбільші затрати у «Фронту змін» – 315 тисяч, у першій трійці багатих невдах також «Батьківщина» – близько 150 тисяч та «Єдиний центр» – 120 тисяч витрачених дарма гривень.

Разом з тим, місцеві експерти зазначають, що насправді кримські вибори політичним партіям обійшлися на порядок дорожче – значна частина коштів йшла на так звану «джинсу» – немарковану рекламу в мас-медіа, на оплату роботи штабів, членів виборчих комісій і «ліву» рекламну продукцію.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG