Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібен українцям безвізовий режим з ЄС?


Лише один із двадцяти українців виступає проти спрощення візового режиму між Україною та Європейським союзом. Водночас тільки третина українців вважає відносини між Україною та ЄС дружніми. Такими є результати опитування, проведеного цього місяця Інститутом Горшеніна.

Майже половина респондентів називає відносини між Україною та Європейським союзом нейтральними, а не дружніми. На поліпшення цих відносин сподівається тільки сорок відсотків опитаних. При цьому троє з чотирьох українців виступають за те, щоб візи скасували, розповідає експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава. «От наприклад – чи готові українці до того, щоб була спільна валюта з ЄС? Виявляється – ні! Лише 16 відсотків виступають за це. Приблизно стільки ж – 12 відсотків - хочуть, щоб була спільна валюта з Росією. З іншого боку, близько десяти відсотків українців готові до створення спільної армії з Росією. І п’ять відсотків – за спільну армію з ЄС. Такі цифри свідчать про те, що українці хочуть щось отримувати від зближення. Але, мабуть, не готові чимось жертвувати заради цих відносин».

Право на свободу пересування

Переважна більшість людей (навіть скептично налаштованих до ЄС) проти «залізної завіси». Це й засвідчують результати соціологічних опитувань: люди бажають задовольнити своє конституційне право на свободу пересування, зазначає Олександр Сушко, директор Інституту євроатлантичного співробітництва. Але одна справа – прагнення громадян, інша – дії політиків. «Є певні лінії, і якщо перейти деякі з них, то будуть проблеми. Наприклад, можна настільки інтегруватися з Росією, що розмови про безвізовий режим бодай із кимось, але без Росії, вже не будуть сприйматися. Або, якщо створити митний союз, наприклад, із Росією, то вже неможливо вести переговори про вільну торгівлю бодай із кимось. Але зрозуміло, що громадськість не може знати таких деталей», - зауважує він.

Киянка Юлія за те, щоб візи до країн Євросоюзу було отримувати легше, але вона проти повного їхнього скасування. На її думку, якщо повністю відкрити кордони, то Україна перетвориться на транзитну країну для нелегалів. «Повністю відміняти візовий режим немає сенсу, але він має бути серйозно спрощений. Адже сьогодні дуже важко отримати візу, особливо в деякі країни, наприклад, Грецію, Іспанію, Італію, які відмовляють у візі, не пояснюючи причину. В одній із країн ЄС живе мій наречений. Але я б не отримала візу, якби не допомога від моєї кампанії, яка надала гарантійний лист. Я знаю дуже багато випадків, коли такі самі, як я, дівчата, отримували відмови, якщо не мали гарантійного листа від роботодавця. Навіть самі громадяни ЄС, дізнаючись про ось цю процедуру отримання віз в Україні, жахаються і кажуть, що такого бути не повинно. Українці не менш культурні та розвинуті, ми можемо приносити в Європу щось своє і хороше, а не бідність чи неосвіченість, як, можливо, дехто думає», - впевнена дівчина.

Прихильність Європи

Зближення України і Євросоюзу залежатиме від того, наскільки послідовно і чітко Україна дотримуватиметься забезпечення базових демократичних цінностей, зауважив на саміті Україна-ЄС голова Єврокомісії Жозе Мануель Бароззу.

Європа – не проти скасування віз, але за умови виконання Україною
певних вимог. Про деякі з них розповів речник МЗС України Олександр Дикусаров. «Мова йде про такі напрямки, як підвищення безпеки документів, що засвідчують особу, впровадження біометричних даних, міграційна політика, у тому числі, боротьба з нелегальною міграцією, посилення громадського порядку та безпеки тощо».

Для скасування віз Україні варто знизити рівень корупції та дотримуватися прав людини, - говорять європейські фахівці. Крім того, від України вимагають повертати на батьківщину нелегальних мігрантів із третіх держав, а також посилити охорону кордонів з країнами Європи.

Громадянам України часто забороняють на кордоні в’їжджати до держав-членів ЄС. Торік майже 19 тисячам українців не дозволили в’їхати на
територію Євросоюзу. Найчастіше це траплялося на польському кордоні.
Про це повідомляла речниця європейського агентства Frontex Ізабелла Купер. Основна причина відмови - відсутність чинної візи чи дозволу на проживання.

Європа буде більш прихильною до України, якщо остання буде проводити демократичні вибори, зменшить корупцію, забезпечить незалежний судовий захист своїх громадян, пояснює заступник директора центру Разумкова Валерій Чалий. «Якщо в 2004-2005 році були високі очікування досягнень України в сфері свободи слова, свободи зібрань, інших демократичних свобод, і, тоді, на погляд ЄС Україна досягла успіхів, то зараз ситуація інша. На жаль, говорилося про те, що місцеві вибори відійшли від того рівня. Раніше йшла мова про необхідність стабільності, а тепер виникає питання, що є потреба не лише в стабільності та реформах, але й у забезпеченні прав людини та демократичних свобод», - говорить експерт.

Якщо рішення про безвізовий режим ухвалять, втілюватимуть його не автоматично. Єврочиновники кажуть зараз, що такі зміни ймовірні
у невизначеному майбутньому. Запровадження безвізового режиму з ЄС є передвиборчою обіцянкою Президента України Віктора Януковича. У травні він прогнозував вирішення цього питання до кінця 2010 року.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG