Доступність посилання

ТОП новини

Вето на Податковий кодекс, потім – відставка уряду


Київ – Ветування Президентом України ухваленого Верховною радою Податкового кодексу неминуче вдарить по уряду, очолюваному Миколою Азаровим. Опозиція використає такий розвиток подій, щоб поставити питання про його відставку. Про це 29 листопада заявив заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.

«Наша вимога чітка і зрозуміла – відповідальність всього уряду. І якщо президент ветує Податковий кодекс, а ми вимагаємо такого вето, то повинна бути відповідальність цього уряду на чолі з прем'єр-міністром», - сказав Томенко на брифінгу після погоджувальної ради керівників фракцій і комітетів Верховної Ради в понеділок у Києві.

Микола Томенко заявив, що після того, як Президент застосує право вето до Податкового кодексу, уряд має піти у відставку.

«Вето, потім відповідальність уряду, яку ми розуміємо як відставку, оскільки уряд не пройшов випробування податковою реформою», – наголосив Томенко.

Він також зазначив, що не розуміє тезу про те, що Президент, прем'єр-міністр та інші чиновники не знали змісту документа. «Те, що прем'єр-міністр дізнався випадково про те, що в документі є норма про планові перевірки - це його проблема», – зазначив Томенко.

Треба відмовитися від угодовських діалогів – координатор акції

У понеділок вранці, 29 листопада, підприємці продовжили на майдані Незалежності в Києві акцію протесту проти нового Податкового кодексу. Попри те, що протест триває вже другий тиждень і різко погіршилися погодні умови, кількість учасників акції не зменшилася, а її гасла набувають широкого політичного звучання.

Генеральний координатор Всеукраїнської акції протесту Олександр Данилюк закликав приєднатися до мітингу на майдані Незалежності прихильників усіх патріотичних політичних сил. За його словами, акція, що розпочиналася як протест підприємців проти Податкового кодексу, вийшла за межі вузьких економічних вимог і набула усіх ознак загальнонаціонального політичного протесту.

«Штучне стримування участі в акції представників політичних сил є шляхом до її маргіналізації й затухання. Нам потрібне якісне політичне представництво для ретрансляції й відстоювання наших вимог на найвищому політичному рівні. Політики, які сприймають наші гасла і поділяють наші погляди на ситуацію в країні, мають приєднатися до цього протесту», – заявив Олександр Данилюк.

На думку координатора, «стримування вимог у межах аполітичної риторики й угодовського діалогу з владою є штучним процесом, інспірованим тією ж владою, і скерованим на дезорієнтацію та розкол у лавах учасників акції».

Сьогодні учасники акції протесту планують прийняти Акт єднання українського народу, в якому будуть закріплені принципи захисту всіх верств населення.

22 листопада підприємці розпочали безстрокову акцію протесту проти Податкового кодексу на Майдані Незалежності в Києві.

27 листопада Президент України Віктор Янукович відвідав наметове містечко на Майдані, поспілкувався з підприємцями і не виключив, що заветує Податковий кодекс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG