Доступність посилання

ТОП новини

WikiLeaks: Українська медсестра всюди супроводжує лідера Лівії


Прага – Незважаючи на протести офіційного Вашингтона, організація WikiLeaks почала оприлюднювати тисячі документів зі секретного листування американських дипломатів. У міжнародному скандалі фігурує ім’я української медсестри, яка всюди супроводжує лідера Лівії. У таємних повідомленнях також згадуються зв’язки російської влади з організованою злочинністю.

250 тисяч документів, які вже оприлюднили через сайт WikiLeaks, містять особисті коментарі на адресу багатьох світових лідерів. Лідера Росії Володимира Путіна автори депеш до Вашингтона називають «альфа-самцем», а президента Росії Дмитра Медведєва Робіном, тобто іменем помічника Бетмена. Голий король – це вже характеристика президента Франції Ніколя Саркозі. Уникає ризику, не дуже творча, але водночас стійка до критики як тефлон – це про канцлера Німеччини Анґелу Меркель. Параноїк – так сприймається президент Афганістану Хамід Карзай, погано інформований, симпатик ісламістів – це оцінка прем’єра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана.

Із таємного листування також можна дізнатися про те, що лівійський лідер Муаммар Каддафі не може обійтися без своєї української медсестри, 38-літньої Галини Колотницької, яка найкраще «знає його розпорядок». Коли виникла затримка з наданням Колотницькій американської візи, то лівійський уряд послав за «пишною білявкою» приватний літак, щоб переправити з Лівії до Португалії, де лівійський лідер зупинявся перепочити по дорозі до США. Як мовиться у депеші американського посла з Тріполі, дехто стверджує, що Муаммар Каддафі має з українкою романтичні стосунки.

В оприлюднених документах є і чутлива політична інформація. Йдеться про те, що кілька арабських лідерів, включно з королем Саудівської Аравії, закликали Сполучені Штати атакувати Іран, щоб зупинити його ядерну програму. Також можна дізнатися про зв’язки між російською владою та організованою злочинністю та дуже тісні стосунки між прем’єром Росії Володимиром Путіним та італійським прем’єром Сільвіо Берлусконі.

Реакція: «сумнівні», «нічого не варті», «давно відомі» дані

Один із перших міжнародних коментарів на викриття WikiLeaks, надійшов із Туреччини. «Наразі достовірність даних WikiLeaks є сумнівною. Тому давайте почекаємо поки WikiLeaks оприлюднить всю інформацію, яку дістав. А потім ми її оцінимо і прокоментуємо», заявив на прес-конференції у Стамбулі прем’єр Реджеп Тайїп Ердоган.

Президент Ірану відразу відкинув оприлюднені дані, зазначивши, що вони не нашкодять відносинам його країни з арабськими сусідами. «Ця інформація не просочилася. Ці документи оприлюднили цілеспрямовано з політичною метою. З нашого точки зору, вони не мають ваги», – заявив президент Махмуд Ахмадінеджад на прес-конференції у Тегерані.

Речниця Кремля у понеділок зауважила, що в оприлюднених документах немає нічого нового чи вартого пояснень. «Вигадані голлівудські герої навряд чи потребують офіційних коментарів», – сказала прес-секретар президента Росії Наталя Тімакова.

Схожа реакція надійшла з Кабула. «У документах небагато даних, які нас здивують, і ми не бачимо нічого суттєвого, що могло б нашкодити відносинам», – заявив речник афганського президента Вагід Омар.

«В американському уряді ще є добрі люди»

Білий Дім у неділю оголосив, що витік засекреченої інформації ставить під удар американських дипломатів та розвідників, а також тих людей, які живуть і працюють у репресивних суспільствах і захотіли допомогти США створити вільніші суспільства. Американські дипломати сподіваються, що ці дані не нашкодять відносинам США з рештою світу.

Союзники США у понеділок також засудили витік даних, назвавши його «безвідповідальним».

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж
Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж натомість наполягає, що домагається більшої відкритості американської влади.

«Загальна тенденція щодо підзвітності американських військових є тривожною. На щастя, в американському уряді ще є добрі люди, і деякі з них хочуть бачити справи інакше і надали нам матеріали, а також подібні матеріали іншим журналістам», – сказав засновник WikiLeaks у неділю під час відеомосту з журналістами в Йорданії.

До оприлюднення на своєму сайті Джуліан Ассанж передав дані таємного листування американських дипломатів п’яти виданням у США та Європі. Одне з них, американська газета «Нью-Йорк Таймз», сьогодні зазначає з цього приводу: документи становлять важливий суспільний інтерес та ілюструють завдання, успіхи, компроміси й розчарування американської дипломатії у спосіб, який не можна порівняти з іншими свідченнями.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG