Доступність посилання

ТОП новини

Українські митники збираються працювати по-європейськи


Дніпропетровськ – У п’ятницю до Дніпропетровська на міжнародний форум з’їхалися представники української та європейської митних служб. Зібрання, що проходить в Академії митної служби України, присвячене питанням модернізації митниць в умовах глобалізації. У ньому, зокрема, беруть участь міжнародні експерти.

Черги на кордоні, бюрократична тяганина, корупція… Робота української митної служби, кажуть міжнародні експерти, ще далека від європейських стандартів. А втім, зазначають, що в останні п’ять років, упродовж яких в державі діє Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги, сталися позитивні зрушення. Євросоюз не тільки спрямував до України кошти на технічне оновлення, а й надав фахівців.

Олена Вакульчик – завідувач кафедри обліку й аудиту дніпропетровської Академії митної служби України. Нещодавно у рамках програми ЄС із прикордонної допомоги вона побувала у Великій Британії. Там побачила нові підходи до підготовки митних працівників.

«Їхній пріоритет – підвищення кваліфікації і тренінги для керівників різних рівнів. І ще – у них створена система контролю за керівниками, які пройшли тренінг. У нас, в Україні, є багато тренінгів, але вони носять швидше професійний характер, а от лідерські та менеджерські риси не розвивають. Вважається, що це має розвиватись само по собі», – розповіла Радіо Свобода Олена Вакульчик про свої враження.

Батіг і пряник для викорінення корупції

Мартіньш Толс
Завдяки зусиллям Євросоюзу в Україні відбулося чимало тренінгів для митних службовців. Проте змінити психологію українського митника за один день чи навіть за кілька років неможливо, каже експерт з питань митного управління Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні Мартіньш Толс. На його переконання, передусім має змінитись саме українське суспільство – позбутись масового мовчазного потурання корупції.

«Із мого досвіду роботи – це процес не десятиліття, а цілого покоління, має з’явитись нове покоління з іншими стандартами мислення. Але головне у викоріненні корупції – діяти методом батога і пряника. Треба посадовцям щось давати, забезпечувати їх, а потім вже з них щось вимагати. Коли ж тільки вимагають – люди йдуть «у підпілля», і нічого не виходить», – сказав Радіо Свобода європейський експерт.

Митники за електронний документообіг

Міжнародна конференція митників, Дніпропетровськ
Недосконалість роботи митників визнають і в Державній митній службі України. У полі зору відомства – законодавчі та технічні проблеми.

Український кодекс митних законів, каже заступник голови Державної митної служби України Павло Пашко, за 20 років існування застарів. Світ активно спрощує і пришвидшує митні процедури, Україна ж пасе задніх, зазначив він в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Десять років тому ніхто навіть не говорив про інформаційну функцію митниці. А зараз у нас багато технологій митного контролю базуються на обробці інформації. Ми маємо працювати швидко і просто, а для цього потрібен електронний обіг документів, перехід на прийом декларацій в електронному вигляді. У нас цього поки ще не робиться, а в усьому світі – уже», – зазначив заступник голови Держмитслужби України.

Якісні зміни у роботі українські митники обіцяють після ухвалення змін до Митного кодексу. Увесь обіг документів збираються перевести в електронну систему. В Державній митній службі запевняють: такого резонансу, як податкові зміни, ця законодавча новація не створить.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG