Доступність посилання

ТОП новини

Німці знайомляться з таємничими граціями з причорноморських степів


Німеччина – До нестями прекрасні, але вкрай небезпечні. Таке уявлення панувало у грецькій міфології про войовничих жінок – амазонок. Історичний музей у Шпаєрі присвятив цій темі цілу виставку. Експонати привезли з усього світу, в тому числі й з України.

Картина, яку змальовували стародавні грецькі історики й поети, схожа на буйні чоловічі фантазії: безмежно прекрасні фурії, які наводять страх на античний світ; вони не зупиняються навіть перед відтинанням собі правої груді, щоб влучніше стріляти з лука; жінки-воїни не терплять товариства чоловіків і лише зрідка допускають їх до себе заради потомства; якщо народжується хлопчик, його або віддають батькові, або просто вбивають, залишаючи собі тільки дівчаток...

Організатори виставки «Амазонки – таємничі жінки-воїни», яка нині відбувається в західнонімецькому місті Шпаєр, вирішили вирушити слідами легенд і з’ясувати, чи такий народ, як амазонки, взагалі існував. Легенди про жінок-воїнів живуть уже близько трьох тисячоліть.

Жінки-воїни

«Народності амазонок, про яку згадується в легендах, не існувало», – переконаний директор історичного музею в Шпаєрі Олександр Кох.

Водночас розкопки могил у степах на північ від Чорного моря свідчать про те, що жінки-воїни в античному світі все ж таки були, хоча їх і не можна вважати окремою народністю. Як зазначає Олександр Кох, це доводять останні дослідження, проведені за допомогою найсучасніших методів аналізу ДНК. Раніше вважалося: якщо в могилі знайдено зброю, значить, у ній поховано чоловіка, якщо прикраси, то йдеться про жінку.

Нині археологи переконані, що чимало жінок-номадів євразійського степу розумілися на військовій справі. Куратор виставки в історичному музеї Шпаєра Ларс Бьорне пояснює: «Скелети розповідають, як жінки жили, як вони померли. Ми бачимо сліди смертельних поранень, отриманих у бою. Деформовані кістки ніг – свідчення того, що жінки багато часу проводили верхи на конях. З огляду на людські рештки науковці дійшли висновку, що жінки мали дуже сильні руки. Це дає привід вважати, що вони вміли стріляти з лука».

Найстаріша могила

У Шпаєрі вперше виставлено й розкопану найстарішу могилу жінки-воїна. Щоправда, йдеться не про степову, а про гірську красуню. Могила, яку знайшли на території Грузії, належить войовничій жінці, що померла три тисячі років тому. Її поховано в сидячому стані. Подібних могил, як стверджують організатори виставки, існує сотні.

Крім археологічних знахідок із стародавніх могил у музеї в Шпаєрі виставили також численні твори мистецтв від античності до сучасності, які ілюструють таємничий світ амазонок. Експозиція супроводжується мультимедійним шоу. Таким чином відвідувач отримує можливість простежити, як образ амазонки впродовж тисячоліть пройшов шлях від легенди до символу жіночої впевненості й незалежності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG