Доступність посилання

ТОП новини

Азаров поховав обіцянки Януковича


Київ – Уряд на своєму засіданні ухвалив проект державного бюджету на 2011рік. Вже у п’ятницю документ передадуть на розгляд у Верховну Раду. За словами міністра фінансів України, у проекті держбюджету будуть доопрацьовані видаткові статті. Водночас, експерти відзначають, що Кабінет міністрів переоцінив свої можливості щодо наповнення дохідних частин кошторису.

Бюджет на 2011 рік є доволі жорстким, відзначив Прем'єр-міністр України Микола Азаров. Згідно з проектом кошторису, сказав він, за підсумками наступного року очікується інфляція на рівні майже 9 відсотків.

«Ми надзвичайно виважено підійшли до використання обмежених бюджетних ресурсів. Перш за все, йдеться про скорочення його дефіциту до 3 відсотків. Це ґрунтується на раціональному використанні бюджетних коштів та концентрації на пріоритетних напрямках. Майже на 11 мільярдів збільшені видатки на охорону здоров’я. Підвищаться розміри стипендій та виплат сім’ям із дітьми, в 1,6 разів збільшаться розміри допомоги при народжені дитини», – заявив Азаров.

Крім того, він відзначив, що загальнодержавні витрати будуть зменшені на 23 відсотки. Прем'єр наголосив, що скорочення витрат буде проведене, перш за все, за рахунок адміністративної реформи. Також він повідомив, що в 2011-му році на 30 відсотків планується скоротити державні запозичення і обсяг держгарантій.

Доходів знову не буде – Лановий

Економічний експерт Володимир Лановий оприлюднені показники проекту держбюджету-2011 розцінив як такі, що не відповідають економічним реаліям та можливостям чинного уряду.

«Видатки вони затвердять, доходів не буде, як і в цьому році. Вони протягом року без зайвого галасу змінять параметри бюджету. У цьому році 6 разів змінювали. Національний Банк поставив так роботу, що всі гроші, які вкладаються підприємствами і людьми у банківський сектор, повністю йдуть фактично на погашення дефіциту бюджету через облігації та державні банки», – каже Лановий.

Проект дербюджету-2011 передбачає, що держава витратить 329 мільярдів гривень. Зокрема, планується збільшення мінімальних зарплат і пенсій. Також на 20 відсотків збільшать розмір коштів для надання пільг і житлових субсидій. Водночас, за словами прем'єра, наступного року буде можливість скоротити розміри коштів для підтримки Пенсійного фонду, а проведення пенсійної реформи скоротить дефіцит фонду на третину.

Янукович обіцяв...

На думку члена парламентського комітету з питань соціальної політики, народного депутата від БЮТ Андрія Павловського, такі плани не передбачають навіть спроби виконати передвиборчі обіцянки Президента Віктора Януковича.

«Ми пам’ятаємо всі, як кандидат на Президента Янукович обіцяв, що мінімальна пенсія буде 1200 гривень. Наразі, на кінець наступного 2011 року, на перше грудня, вони обіцяють встановити мінімальну пенсію тільки у 800 гривень. Маємо нагоду порівняти передвиборчі обіцянки і реальні справи. Те саме стосується мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму», – наголосив Павловський .

За словами міністра фінансів Федора Ярошенка, проект державного бюджету на 2011 рік передадуть на розгляд у Верховну Раді вже у п’ятницю. А заступник голови фракції Партії регіонів Владислав Лук’янов запевнив, що документ буде ухвалений.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG