Доступність посилання

ТОП новини

Київська міліція вчить англійську до «Євро -2012»


З вівторка по п’ятницю тривають уроки англійської мови у Головному управлінні МВС
З вівторка по п’ятницю тривають уроки англійської мови у Головному управлінні МВС

Київ – В українській столиці міліціонери почали вивчати англійську мову, щоб порозумітися з туристами під час майбутнього чемпіонату Європи з футболу. Організатори мовних курсів переконані, що до початку Євро-2012, при бажанні, англійську можуть опанувати працівники всіх служб МВС, які контактують із іноземцями.

З вівторка по п’ятницю тривають уроки англійської мови у Головному управлінні МВС міста Києва для працівників гарячої телефонної лінії «102». Нову іноземну мову вони вивчають трохи більше місяця. Особливо наполегливо вони вчать найтиповіші фрази, якими послуговуються туристи. Зокрема, про скоєння злочину чи надання необхідної допомоги.

До чемпіонату англійську знатимуть усі міліціонери, які контактуватимуть з туристами

До початку «Євро 2012» мовні курси пройдуть міліціонери в усіх районах Києва, розповідає керівник спеціалізованого навчального курсу, начальник відділу міжнародних зв’язків Головного управління МВС у Києві Володимир Щерба: «Основна увага – це навчання операторів телефонної служби 102. Ми даємо їм основні знання з англійської: як спілкуватися з іноземцем, як реагувати на виклик і відправити на місце злочину наряд міліції. Впевнений, що наші працівники оволодіють мовою на достатньому рівні, щоб надавати допомогу іноземним громадянам».

Учасники курсів переконані, що володіння англійською мовою сприятиме їхньому професійному зростанню.Зокрема, це після уроку англійської сказав Радіо Свобода і працівник чергової частини ГУ МВС у Києві Роман Смик.

«Зараз вимоги змінюються. І знання англійської є необхідним не лише в особистому житті, але й у нашій роботі. Вже зараз доводиться використовувати знання мови, щоб допомогти іноземцям. Нещодавно у неробочий час до мене звернувся по допомогу турист, який не міг знайти вулицю, на якій розташований його готель. Я пояснив йому дорогу англійською мовою. Упевнений, що в нас вистачить знань мови, щоб працювати з іноземними туристами на Чемпіонаті Європи з футболу у 2012 році», – говорить працівник чергової частини МВС.

Сьогодні міліція на вулицях Києва англійською майже не говорить

Правоохоронці на вулицях української столиці практично не володіють англійською мовою, яка у світі визнана міжнародною. Це засвідчив експеримент Радіо Свобода. На центральній вулиці Києва американка Алекса на наше прохання звернулась до кількох міліціонерів по допомогу. Розмови не вийшло.

« - Перепрошую, як мені пройти до Золотих воріт?
- Вибачте, але я вас не розумію! »
– щоразу відповідали правоохоронці іноземній громадянці.

Про низький рівень знання англійської серед українських правоохоронців, у порівнянні із їхніми закордонними колегами, розповідає і колишній заступник голови національного агентства з Євро-2012 Євген Вілінський. Він пропонує інші шляхи подолання мовного бар’єру із зарубіжними туристами.

«Коли я був на великих чемпіонатах у Німеччині та Австрії, то спілкувався з поліцією окрім німецької ще й англійською мовою, розповідає експерт із підготовки до «Євро-2012». – Що ж до наших правоохоронців, було б вельми проблематично звертатися до них будь-якою європейською мовою. Без сумніву, покращувати знання мови треба. Але в мовному питанні я б більше покладався на інститут волонтерства».

Між тим, експерт відзначає, що мовний бар’єр буде не найбільшою проблемою у спілкуванні гостей чемпіонату із правоохоронцями. Окрім англійської, люди у формі мають знати також психологічні особливості спілкування із європейськими фанатами та туристами.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG