Доступність посилання

ТОП новини

На опіку ЮНЕСКО претендують 15 об’єктів культурної спадщини України


До попереднього Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО включили 15 об’єктів культурної спадщини від України. Про це у Києві перед початком круглого столу «Національна культурна спадщина: здобутки, втрати, виклики» заявив перший заступник голови Державної служби з питань національної культурної спадщини Віктор Вечерський.

За інформацією Держкультурспадщини, до основного Списку пропонується внести історичні центри Чернігова та Одеси, культурний ландшафт каньйону міста Кам’янець-Подільський, руїни античного міста Херсонес, Канівський природний заповідник та «Могилу Тараса Шевченка», Національний степовий біосферний заповідник «Асканія-Нова», дендрологічний парк «Софіївка», Бахчисарайський ханський палац, археологічний комплекс «Кам’яна могила», Миколаївську астрономічну обсерваторію, комплекс пам’яток Судацької фортеці, Резиденцію Буковинських митрополитів, астрономічні обсерваторії України, Кирилівську та Андріївську церкви у Києві та дерев’яні церкви Карпатського регіону України і Польщі.

Віктор Вечерський наголосив, що «серед номінантів є й такі, які перебувають у такому списку вже 15 років». «Найбільш перспективними і такими, що справді мають шанси потрапити до основного списку, є два номінанти. Перший – це Резиденція митрополитів Буковини, відомий для мешканців Чернівців як комплекс Чернівецького національного університету імені Федьковича. Це дуже добре підготовлена номінація. Другий – транскордонний проект, спільний для України та Польщі – дерев’яні церкви українських і польських Карпат, 8 церков по український бік кордону і 8 по польський», – зазначив він.

Нині до основного Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО від України входять чотири об’єкти: Собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами та Києво-Печерська Лавра, ансамбль історичного центру Львова, геодезична дуга Струве та букові праліси Карпат.
XS
SM
MD
LG