Доступність посилання

ТОП новини

Пенсійний фонд і надалі фінансуватиметься з держбюджету


Київ – Проект дербюджету-2011 укладений без врахування змін у системі пенсійного забезпечення, кажуть у парламентському бюджетному комітеті. Раніше, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що Верховна Рада на цьому тижні чекає на урядовий законопроект про пенсійну реформу. А у Кабінеті міністрів заявляли, що реформа має набути чинності з 1 січня 2011 року.

Близько 30 мільярдів гривень щомісяця на фінансування дефіциту Пенсійного фонду передбачає проект державного бюджету на 2011 рік, повідомив член парламентського бюджетного комітету, народний депутат від БЮТ Володимир Бондаренко. Попри те, що урядовці неодноразово декларували необхідність впровадження нової системи пенсійного забезпечення вже з початку наступного року ці декларації не враховані у напрацьованому ними ж проекті кошторису, відзначив парламентарій. Крім того, не врахували у документі і обіцяне обмеження максимальних та спеціальних пенсій, каже Радіо Свобода депутат.

«Пенсійна реформа поки що тільки проговорюється. Певні ідеї висловлені з приводу підняття пенсійного віку, деякі інші, пов’язані зі скасуванням пільг надзвичайних, для окремих категорій пенсіонерів. В бюджеті це абсолютно не відображено ні в якій формі. Принципи фінансування Пенсійного фонду та принципи виплати пенсій зберігаються в межах тих бюджетних призначень, що були визначені за Бюджетним кодексом», – наголосив Бондаренко.

За словами Володимира Бондаренка, проект держбюджету передбачає, що мінімальні пенсії протягом 2011 року зростуть лише на 54 гривні.

Ми забезпечуємо підвищення мінімальних соціальних стандартів – Лук’янов

Тим часом, заступник голови парламентського бюджетного комітету, народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов наголошує саме на зростанні розміру цих виплат. Він каже, що згідно з проектом дербюджету-2011, вже на початку наступного року мінімальна пенсія становитиме 941 гривню. Зі слів регіонала випливає, що не реформи, а саме збільшення фінансування пенсійних виплат є запорукою подальшого економічного розвитку.

«Для розвитку економіки дуже важлива стабільність. Уряд її забезпечує. При цьому ми забезпечуємо підвищення мінімальних соціальних стандартів. Ми захищаємо найбільш вразливі верстви населення. Це підтверджується реальними виплатами, реальними коштами», – каже Лук’янов.

Нарахування до Пенсійного фонду є мінімальними ­– Азаров

Тим часом прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що реформа пенсійної системи стоїть гостро, оскільки в Україні склалася ситуація, за якої доходи громадян приховуються, а нарахування до Пенсійного фонду є мінімальними.

За словами Миколи Азарова, це є причиною щорічного зростання дефіциту Пенсійного фонду. Внаслідок цього, підкреслив прем’єр-міністр, витрати Пенсійного фонду фінансуються з бюджету, чого немає ні в одній країні світу, окрім України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG