Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС України ще не готові дати оцінку подіям у Білорусі


Київ – Представник Євросоюзу, посольство Сполучених Штатів Америки у Білорусі вже дали попередню оцінку подіям у цій країні, що сталися після завершення голосування 19 грудня. Зокрема, верховний представник ЄС засудила застосування сили проти учасників мітингів у Білорусі. Натомість у Міністерстві закордонних справ України лише вивчають події, які сталися у Мінську.

«Ми ще не маємо офіційних результатів щодо президентських виборів у Білорусі. Також не оприлюднені офіційні висновки спостерігачів від ОБСЄ. До речі, до місії цієї міжнародної організації входить і двоє українських спостерігачів», – заявив Радіо Свобода Олег Волошин, директор департаменту інформаційної політики МЗС України.

За словами представника українського МЗС, тут наразі лише вивчають ситуацію щодо подій у Білорусі. Тому офіційну позицію української влади, найімовірніше, буде оприлюднено завтра, 21 грудня.

Лукашенко переміг. Його суперників затримано

У Мінську після зіткнень між міліцією та представниками опозиції затриманий опозиційний кандидат у президенти Білорусі Володимир Некляєв. Затримання відбулося в лікарні, куди Некляєва раніше доправили через травми, отримані під час протестів проти переобрання президента Білорусі Олександра Лукашенка на четвертий термін. Як повідомив мінський кореспондент Радіо Свобода, всього затримали сімох опозиційних кандидатів.

В перебігу багатотисячних недільних акцій протесту прихильники опозиції намагалися штурмувати урядові будівлі, протестуючи проти, як вони стверджують, масових фальсифікацій на користь Лукашенка. Міліція провела масові арешти, десятки людей отримали поранення.

Тим часом, Центральна виборча комісія Білорусі оголосила, що опрацювала вже 100 відсотків бюлетенів, поданих на президентських виборах 19 грудня 2010 року. Чинний президент Олександр Лукашенко отримав майже 80 відсотків голосів виборців. На виборах 2006 року за нього проголосували 83 відсотки виборців. Лукашенко є президентом Білорусі від 1994 року.

Опозиція вимагає визнати вибори недійсними

Національна кампанія «За справедливі вибори 2010» звернулась із вимогою визнати вибори глави держави, що відбулися 19 грудня, недійсними.

«У зв'язку з грубими порушеннями під час підготовки і проведення виборів Виборчого кодексу, інших актів законодавства про вибори, що відбулися 19 грудня 2010 року, вибори президента не можна визнати вільними і справедливими", – йдеться в заяві координаторів кампанії Сергія Калякіна і Віктора Корнієнка.

Зокрема, представники білоруської опозиції стверджують, що «повсюди дільничні виборчі комісії відмовляли спостерігачам у затвердженні прозорої процедури підрахунку бюлетенів, процедура підрахунку голосів скрізь мала закритий характер, спостерігачам не було надано можливості ознайомитися зі вмістом бюлетеня».

На думку опозиційних політиків, «період дострокового голосування характеризувався численними фактами примусу до голосування з боку керівників підприємств і організацій, викладачів вищих і середніх навчальних закладів».

Верховний представник ЄС засудила застосування сили

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон засуджує застосування сили проти учасників мітингів у Білорусі після президентських виборів. Про це йдеться у заяві прес-секретаря Аштон.

«Верховний представник Катрін Аштон засуджує застосування сили після вчорашніх президентських виборів у Білорусі, зокрема, побиття і затримання ряду опозиційних лідерів, включаючи кандидатів у президенти. Вона закликала владу негайно звільнити затриманих», – наголошується в заяві.

Аштон також висловила жаль з приводу того, що вчорашні події в Білорусі не засвідчили «відносного прогресу», який Євросоюз відзначав перед виборами.

Верховний представник ЄС також узяла до уваги попередні результати виборів і чекає на оприлюднення попередньої доповіді місії ОБСЄ з оцінкою демократичності виборів.





ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG