Доступність посилання

ТОП новини

Представники конфесій України хочуть зустрічі з Президентом


Київ – В Адміністрації Президента заявляють, що держава однаково ставиться до всіх церков в Україні. Таку думку висловила одна з учасниць круглого столу «Діалог між владою та конфесіями в контексті європейської системи цінностей», заступник глави президентської Адміністрації Ганна Герман.Та з нею не згодні деякі учасники обговорення, які наголошують, що в Україні спостерігається перехід до такої моделі церковно-державних відносин, коли одна з конфесій має преференції з боку влади.

«Для Української держави всі церкви і релігійні організації рівні і водночас рідні», – заявив Президент Віктор Янукович на одному з засідань Громадської гуманітарної ради. Його підтримують в Українській православній церкві Московського патріархату, де вважають, що нині відносини всіх церков із державою вкладаються в конституційні рамки.

За словами архієпископа Білоцерківського та Богуславського Митрофана, УПЦ Московського патріархату ніколи не претендувала на особливе ставлення до себе з боку держави. «На жаль, сьогодні деякі політики хочуть пов’язати діяльність нашої церкви з обслуговуванням інтересів іншої держави. І це не витримує жодної критики, тому що УПЦ завжди наголошувала на тому, що вона є українською церквою і служить інтересам свого народу», – каже він.

Влада надає преференції одній із конфесій – УПЦ КП

Загалом проголошений Віктором Януковичем принцип про рівність і «рідність» усіх церков для держави підтримують усі учасники круглого столу. Однак не всі погоджуються, що слова глави держави відповідають реальній ситуації в Україні.

«Ми бачимо, що є певні спроби встановлення іншої моделі державно-конфесійних відносин, заснованої на особистих уподобаннях та преференціях, коли ставлення до конфесій та їхніх проблем визначається не законом, а особистими переконаннями представника держави. І він ними керується, коли приймає ті чи інші рішення. Це велика проблема, яка веде до непорозумінь», – наголошує єпископ Васильківський Української православної церкви Київського патріархату Євстратій.

В АП кажуть, що держава однаково ставиться до всіх церков

Натомість в Адміністрації Президента запевняють, що підстав сумніватися в однаковому ставленні держави до всіх конфесій немає. «Ми сьогодні однаково рівно ставимося до всіх церков в Україні, і той, хто намагається нав’язати нам якесь особливе ставлення до якоїсь однієї церкви, хоче посіяти розбрат між нами», – зазначила заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман. Вона також висловила переконання в тому, що в Україні немає міжконфесійних протистоянь.

Із Ганною Герман не згоден колишній керівник нещодавно ліквідованого Державного комітету у справах національностей та релігій Олександр Саган. Він припускає, що за невтішний сигнал можна сприймати те, що Президент досі не виявив бажання зустрітися з представниками усіх конфесій України.

«Окрім УПЦ (МП), в урядових заходах не брала участі жодна інша церква. І навіть у таких об’єднуючих подіях, як День Незалежності, вшанування пам’яті жертв Голодомору, запалення ялинки зрештою,– релігійну сторону представляла лише одна церква», – наголошує він.

Окрім обговорення питання рівного становища всіх конфесій, учасники також наголосили на необхідності затвердження єдиної Концепції державно-конфесійних відносин в Україні. Її розробили ще у 2003 році за участі представників усіх конфесій України, однак у Верховній Раді концепцію досі не підтримали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG